Hopp til innhold

Vil nekte folk å kjøpe bildene

Pushwagner mener det er han som eier bildene som er lagt ut for salg, og møtte opp på utstillingen med en T-skjorte med påskriften "Ikke kjøp Pushwagner!".

Ikke kjøp Pushwagner

Pushwagner på åpningen av utstillingen 'Hello everybody'.

Foto: Thomas Alvarstein Owe / NRK

- Jeg bestemmer selv over mine bilder og hvem som skal kjøpe dem, sier kunstneren til NRK Kulturnytt.

Anmeldelse av utstillingen

Intervju med Hariton Pushwagner

Husker forskjellig

Torsdag åpnet utstillingen med de omstridte bildene på Oslo Kunstforening. 33 silketrykk er til salgs, men siden Pushwagner mener bildene er hans er det ikke sikkert kunstnerens tidligere mesen Morten Dreyer får lov å selge de.

Dreyer mener på sin side at kunstneren overlot eierskapet til ham gjennom en avtale i 1998. Pushwagner hadde på den tiden store rusproblemer.

"Ikke kjøp Pushwagner"

Før utstillingen "Hello everybody" åpnet sa Pushwagner til Dagens Næringsliv at han likte dårlig at utstillingen var blitt til uten hans medvirkning. Men det hindret ham ikke fra å overvære åpningen i går. Og det var en ordknapp, men selvsikker kunstner som etter 17 år ble gjenforent med det han mener er hans rettmessige bilder.

- Jeg regner med at gallerigjestene tar det som står her til etterretning. Det er derfor jeg er her, sa Pushwagner til NRK Kulturnytt, med henvisning til T-skjorten med det klare budskapet.

Men selv om Pushwagner ikke er fornøyd med omstendighetene rundt utstillingen, innrømmer han at den er viktig for ham.

- Å overleve er å betale regninger, ikke minst til advokater, svarer Pushwagner på spørsmål om hva utstillingen betyr for ham.

Går gjennom dokumentene

Advokatene til Pushwagner går nå gjennom all dokumentasjon som finnes rundt avtalen som ble gjort med Morten Dreyer. NRK Kulturnytt får bekreftet at de forsøker å hindre at bildene blir solgt på utstillingen hos Oslo Kunstforening, for heller å selge dem ved en senere anledning i regi av Pushwagner selv.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober