Hopp til innhold

Stjerneregissører: For dyrt å jobbe i Norge

Johnny Depp, Javier Bardem og Geoffrey Rush kunne vært med til Norge om her fantes en incentivordning for film. Regissørduoen bak den siste «Pirates of the Caribbean»-filmen, Espen Sandberg og Joachim Rønning skulle gjerne jobbet mer «hjemmefra», men det blir for dyrt. Likevel håper de på å kunne legge noe av etterarbeidet til Norge.

Tre menn

Javier Bardem, Geoffrey Rush og Johnny Depp. De skal alle spille i norskregisserte Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales.

Foto: Scanpix

Javier Bardem

SPILLER SKURK: Javier Bardem skal spille skurk i den femte «Pirates of the Caribbean»-filmen, regissert av to nordmenn.

Foto: VALERIE MACON / AFP
Mann i dress med mørkt, halvlangt hår

DRØMMER OM ORLANDO: Espen Sandberg og Joachim Rønning skulle gjerne hatt Orlando Bloom med på laget i den neste «Pirates of the Caribbean»-filmen.

Foto: ROBYN BECK / Afp

De er i full gang med castingen til den femte «Pirates of the Caribbean»-filmen i rekka. Johnny Depp er bekreftet som Jack Sparrow. Det samme er Geoffrey Rush som Barbossa.

Nytt er det at Javier Bardem skal spille en av skurkene. I tillegg drømmer de norske stjerneregissørene, Espen Sandberg og Joachim Rønning, om Orlando Bloom. De vil verken bekrefte eller avkrefte ryktene som går om at han er med i loopen.

– Veldig spennende

Pirates of the Caribbean er et av verdens største filmprosjekter med budsjetter barndomsvennene tidligere bare har kunne drømt om.

– Når man vandrer rundt i dekorene og hilser på noen av de 500 mennesker som jobber i studioet i Australia blir penger veldig abstrakt oppe i det hele. Det er en byggeplass! Det er veldig spennende, sier Joachim Rønning.

Vil lage den beste Pirates-filmen noensinne

Begge synes «Pirates of The Caribbean»-filmene er fantastiske.

– Det er et unikt univers. Vi digger Jack Sparrow, en rolle Johnny Depp ble Oscarnominert for. Å få være med på å fornye og oppdatere dette universet og designe nye figurer er helt fantastisk, sier Espen Sandberg.

– Vi ønsker å lage den beste Pirates-filmen son noen ganger er blitt gjort, sier Rønning.

To menn med briller

STJERNEREGISSØRER: Espen Sandberg og Joachim Rønning har store filmprosjekter verden over. Med en insentivordning i Norge ville de jobbet mer her.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Vil ha det mer realistisk

Han forteller at de ønsker å lage pirateuniverset mer realistisk og passe på at det ikke blir for mye komedie.

– Det er veldig gøy å lage film som også barna våre kan se. Den femte «Pirates of The Caribbean»-filmen skal være hakket mer både skummel og realistisk.

Skulle gjerne filmet mer i Norge

I tillegg til castingprosessen de er midt inne i har det akkurat vært premiere på Netflix' storsatsing «Marco Polo» som Espen Sandberg og Joachim Rønning også har vært med å regissere.

– Om Norge ville hatt en incentivordning ville vi filmet mer her, sier Joachim Rønning til NRK.

Flere land i Europa har i dag såkalt incentivordning for å få utenlandske filmselskaper til å spille inn filmen eller tv-serien sin der. Den gir dem en reduksjon i produksjonskostnadene på rundt 20 prosent. Mange mener dette ville gitt flere jobber til filmbransjen i Norge.

Mann instruerer skuespiller med sverd

ETTERLYSER INCENTIVORDNING: Joachim Rønning på settet under innspillingen av Marco Polo. Om Norge hadde en incentivordning ville de jobbet mer herfra.

Foto: Phil.Bray / Netflix

Vurderer Island

Rønning forteller vurderte å spille inn deler av «Pirates of the Caribban: Dead Men Tell No Tales» på Island på grunn av den gode incentivordningen de har der.

– Det kommer hele tiden prosjekter der Norge kunne vært en potensiell location, men det er bare å glemme, det er for dyrt, sier han og nevner tv-serien «Vikings» som et eksempel.

Regissørduoen snakker ikke kun om opptaksdelen av filmen, men hele prosessen.

– Vi har flere ganger ønsket å legge etterarbeidet til Norge, men der tar Canada rotta på oss. De har også incentivordninger.

Pirates of the Caribbean

BEKREFTET: Både Johnny Depp og Geoffrey Rush skal spille i den femte «Pirates of the Caribbean»-filmen.

Foto: Peter Mountain / Ap/NTB Scanpix

Jobber med å legge dataanimasjonen til Norge

I amerikanske storproduksjoner er det svært mye dataanimasjon. Stjerneduoen er i reelle forhandlinger om å få lagt en del av etterarbeidet på «Pirates of the Caribbean»-filmen til Norge.

– Kan vi legge bare 20 prosent av dataanimasjonen til Norge er det en enorm innsprøytning i dette miljøet. Det er vanskelig, for selv om etterarbeid er relativt billig i Norge så klarer vi ikke å konkurrere med incentivordninger i andre land.

– Vi har tatt med oss folk fra Norge til USA for å være med på denne filmen. En intensivordning vil kunne få det proffeste miljøet i verden til å jobbe her.

I september gikk regissør Nils Gaup ut og etterlyste en incentivordning for filmbransjen. Også han mener Norge går glipp av flere store Hollywoodproduksjoner på grunn av at vi ikke har det.

Penelope Cruz i filmen "Bandidas"

WESTERNFILM: I 2006 lagde Espen Sandberg og Joachim Rønning «Bandidas». Penélope Cruz hadde en av hovedrollene.

Foto: Nordisk Film

Flere Hollywood-forsøk

Pirates of the Caribbean 5 blir ikke det første Hollywood-forsøket til Rønning og Sandberg.

I 2006 laget duoen westernfilmen «Bandidas», med Salma Hayek og Penélope Cruz i hovedrollene.

Her til lands er de kjent for å ha laget storfilmen «Max Manus» og «Kon-Tiki».

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober