Hopp til innhold

Starter identifisering av krigsfanger

Kulturdepartementet vil finne navnene til de sovjetiske krigsfangene som er gravlagt i Norge.

Krigskirkegården på Tjøtta
Foto: NRK

Over 10 000 krigsofre er gravlagt i Norge uten at man kjenner deres navn og identitet. 63 år etter krigen skal den historiske uretten rettes opp.

- Dette har bakgrunn i at man har fått tilgang til tidligere ukjent arkivmateriale og dette er jo en viktig del av norsk historie, sier Per-Otto Gullaksen til NRK. Han har nå ansvaret for utenlandske krigsgraver i Kulturdepartementet.

I forrige uke var han tilstede på en konferanse om sovjetiske krigsfanger i Norge hvor han presenterte departementets planer.

I løpet av andre verdenskrig var det over 100 000 sovjetiske krigsfanger i Norge. 13 000 av dem døde som ofre for nazismen på norsk jord. Av disse kjenner vi bare navnene på et par tusen.

I september i fjor kunne imidlertid NRK fortelle at det finnes en mulighet for å identifisere mange tusen av de ukjente fangene som døde i Norge.

Gjennom den tyske forskeren Reinhard Otto og en tysk-russisk database med krigsfangenes fangekort, fant NRK navnene på 15 sovjetiske krigsfanger som er gravlagt i Norge med ukjent identitet.

Statsekretær Halvard Ingebrigtsen i Kulturdepartementet innrømmer at det har tatt tid å få satt i gang identifiseringsarbeidet, som Norge er forpliktet til etter Genèvekonvensjonen. Regjeringen har satt av penger til identifiseringsarbeidet i statsbudsjettet for 2009.

- Vi er usikre på hva totalprisen blir for dette er omfattende arbeid, sier Ingebrigtsen som håper på å komme i gang så raskt som overhodet mulig.

- Vi er i kontakt med flere aktører, og satser på å komme i gang tidlig, tidlig neste år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tjøtta krigskirkegård

TJØTTA KRIGSKIRKEGÅRD: Her skal de foreløpig ukjente krigsfangene nå få en identifisert grav.

Foto: Kari Skeie / NRK

Reinhard Otto var også tilstede på konferansen i Narvik, hvor han fikk vite at norske myndigheter nå ønsker hans hjelp i identifiseringsarbeidet. Otto bekrefter til NRK at han gjerne hjelper til.

Den finske forskeren Lars Westerlund mener norske myndigheter bør bruke anledningen til å etablere et internasjonalt forskningsprosjekt. Han tror et slikt prosjekt vil skape større forståelse for mellom de involverte land. Et lignende dokumentasjonsprosjekt i Finland har kostet 1 million euro.

- Forskning koster, men det finnes et behov for å gå til bunns i disse sakene.

Ambassaderåd ved den russiske ambassaden i Norge, Evgeny Kolesnikov, synes det er bra at norske myndigheter nå har besluttet seg for å identifisere soldatene og gi dem en merket grav.

- Det er viktig fordi det er ingen fremtid uten fortid. Vi må gi navnene tilbake til de som ligger navnløse på norsk jord, sier han til NRK.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober