Hopp til innhold

Vil gjøre paparazziene arbeidsløse

Et nytt lovforslag i California åpner for at pågående fotografer kan bli arrestert og bøtelagt bare de oppholder seg utenfor kjendisenes eiendommer.

Paparazzi

Britney Spears var i skandaleåret 2007 et yndet paparazzi-objekt. Nå vil kjendisene og politikerne ha en slutt på fotografenes agressive oppførsel.

Foto: Kevork Djansezian / AP

Tidligere i år fikk den amerikanske delstaten en lov om at det er forbudt å publisere materiale som man vet er tatt ulovlig og uten tillatelse. Nå ønsker kjendisene å også stoppe selve fotograferingen.

– Fotografer ute av kontroll skaper farlige situasjoner når de forfølger artister og deres familier. Dette lovforslaget er ment å stoppe de paparazziene som omringer kjendisenes biler, og hindrer dem fra å komme inn i sine hjem, uttaler lederen av Californias delstatsforsamling, Karen Bass.

Les også: Dronningen advarer britiske aviser

I og med at paparazzienes arbeidsdag består i å ta bilder av kjendisene i private situasjoner, kan det med andre ord spøke for den videre fremtiden til bransjen.

Plagsom opptreden

PAPARAZZI

Det er ikke alltid like lett å komme seg til sykehus hvis man er et kjent fjes i Hollywood.

Foto: GENE BLEVINS / REUTERS

Ifølge flere amerikanske medier skal loven ha blitt foreslått kort tid etter at skuespiller Jennifer Aniston tok kontakt med Bass og fortalte om sine plagsomme erfaringer med paparazzi-fotografene.

Lovforslaget ble nylig vedtatt av delstatsforsamlingen, men må også godkjennes av Senatet før den kan tre i kraft. Hvis forslaget blir vedtatt, kan paparazziene bli arrestert hvis de sitter og venter utenfor profilerte menneskers hjem, arbeidsplass eller skole.

Les også: - Jeg fikk Mette-Marit til å gråte

– Det skal ikke være nødvendig for mennesker å måtte ofre familiens privatliv og sikkerhet bare fordi de jobber i underholdningsbransjen, mener Bass.

– Meningsløst

Gunnar Bodahl-Johansen underviser i offentlighetsspørsmål, pressejuss og -etikk ved Institutt for journalistikk, men har ingen tro på at nye lover er veien å gå for å stoppe plagsom fotografering. I alle fall ikke i Norge.

– Det er jo mennesker som plages av pågående fotografer også her til lands, men jeg synes det er meningsløst å ha en egen lov for å stoppe slik oppførsel, sier han til NRK.no.

Les også: - Media har skapt et overvåkningssystem

I 2008 tapte Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther mot Se og Hør i Høyesterett, etter at ukebladet publisert bilder fra bryllupet deres uten tillatelse. Bildene var tatt fra avstand med telelinse. Paret har i ettertid tatt saken til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

andrine sæther og lar lillo-stenberg

Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther saksøkte Se og Hør for brudd på privatlivets fred etter at de hadde snikfotografert bryllupet deres, og trykket bildene. Kjendisparet tapte i Høyesterett.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Ikke fotoforbud

Bodahl-Johansen mener dagens lovverk er dekkende nok, selv om de relevante forbudene i den norske fotoloven kun gjelder publisering, og ikke selve fotograferingen. Likevel finnes det alternativer for de som føler seg plaget og forfulgt av innpåslitne fotografer.

Les også: – Det finnes ikke paparazzi i Norge

– Vi har et lovverk som kan brukes mot plagsom opptreden. Jeg har ikke hørt om noen slike tilfeller i Norge, men i teorien kan denne loven brukes mot paparazzi-fotografer, sier Bodahl-Johansen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober