Hopp til innhold

Vil etterforske Vatikanet i forsvinningsmysterie

En 30 år gammel forsvinningssak med ei 15 år gammel jente er i ferd med å bli en stor belastning for Vatikanet. Mafiavirksomhet, skitne penger og pavedrap veves sammen til en historie Vatikanet nå jobber hardt for å komme seg helskinnet ut av.

Enrico De Pedis og Emanuela Orlandi

Var det mafiatoppen Enrico De Pedis som sto bak kidnappingen av Emanuela Orlandi?

Foto: NTB Scanpix/ Wikipedia

Flere lekkasjer fra det vanligvis så lukkede Vatikanet, ryster nå den lille, religiøse staten i grunnvollene. De såkalte VatiLeaks, som er lekkasjer av hemmelige dokumenter fra Vatikanet, har ført til store overskrifter i italiensk presse.

VatiLeaks mener blant annet å kunne bevise hvordan Vatikanet har gjennomført omskrivinger av Bibelen, og frigitt dokumenter som i detalj beskriver hvordan flere overgrepssaker har blitt forsøkt feid under teppet.

Men det er en 30 år gammel forsvinningssak som er i ferd med å punktere troverdigheten i den katolske kirkens hovedsete.

Forsvinningsmysterium fra 1983

Historien om hvordan en kjent mafiatopp, datteren til en ansatt i Vatikanet og mannen som gjennomførte attentatet på pave Johannes Paul II kobles sammen, er som tatt ut av en bok av Dan Brown. Og det er kanskje ikke rart at tre tiår med uavklarte og uimotsagte spekulasjoner, har ført til at teoriene har fått vokse seg mer og mer troverdige.

Historien begynner med 15-år gamle Emanuela Orlandi. Hun var datteren av en kontoransatt i Vatikanet, og i 1983 forsvant hun uten et spor, på vei fra leiligheten i Vatikanet til musikkundervisning.

Forsvinningen fikk stor mediedekning, og etter hvert ble den lille staten viklet inn i flere ubehagelige teorier, som har eksistert i snart tre tiår.

Bytte mot attentatsmann

Noen år etter kidnappingen, begynte Emanuela Orlandis foreldre å få flere ubehagelige telefonoppringninger. De ble oppringt av menn som hevdet at datteren var i live, og at hun ville bli frigitt hvis den tyrkiske aktivisten Mehmet Ali Agca ble løslatt.

Mehmet Ali Agca gjennomførte i 1981 et attentat mot pave Johannes Paul II. Paven ble hardt skadet i drapsforsøket, men overlevde.

Agca påsto senere at Orlandi var kidnappet av hans egen aktivistgruppe, men gikk tilbake på disse opplysningene. I et intervju i 2010, etter at han ble benådet og sluppet ut, hevdet Agca at hun ble kidnappet av Vatikanet, og var tvunget til å leve som nonne i et kloster.

Pave johannes Paul II

Pave Johannes Paul 2 møtte sin attentatsmann Ali Agca i et forsoningsmøte i 1983.

Foto: NTB Scanpix

Engler og demoner

En annen teori trekker mafiapenger og et av den italienske mafiaens mest beryktede drap inn i forsvinningshistorien. Politiet jobbet i en periode etter et tips som indikerte at Emanuela Orlandis far hadde snublet over noen sensitive dokumenter som satte Roberto Calvi, kjent som «Guds bankier», og flere av Vatikanets egne tjenere i forbindelse med kriminelle nettverk.

Calvi hadde tette bånd til Vatikanets banktjeneste, og ble funnet hengt fra en bro i London i 1982. Politiet trodde dermed at kidnappingen kunne være et ledd i å få faren til å tie om det han hadde sett.

Roberto Calvi

Roberto Calvi ble funnet i hengende fra Blackfriars Bridge i London.

Foto: Wikipedia

– Disse teoriene var etter alt å dømme gale, sier Vatikanets talsmann Federico Lombardi til The Daily Beast.

– Myndighetene opererte den gang ut i fra et syn om at kidnappingen måtte være knyttet til kriminelle nettverks forsøk på å sette press på Vatikanet.

Eksklusivt gravsted til mafiatopp

I et gravkammer i nærheten av en rekke prominente kardinaler og biskoper ved kirken Saint Apollionare , ligger en person som er utgangspunkt for den mest troverdige koblingen til Emanuela Orlandi.

Mafiatoppen Enrico De Pedis ble myrdet av en rivaliserende gjeng i 1990, og fikk overraskende nok et svært eksklusivt sted som sin siste hvile.

Vatikanet har aldri svart på hvorfor mafiasjefen ligger begravet på en kirke som er deres eiendom, og nye opplysninger rundt dette har ført til at politiet er interesserte i å ta en nærmere titt på gravstedet.

De Pedis' elskerinne har nemlig fortalt at Orlandi ble kidnappet på ordre av De Pedis og erkebiskop Paul Marcinkus, som på den tiden var sjef for bankvesenet i Vatikanet.

Skitten pengestrøm til Vatikanet

Marcinkus tjente etter sigende pengemakten i større grad enn religiøse makter, og hadde tette bånd til Roberto Calvi, som igjen var knyttet til mafiaen. Marcinkus fikk store vanskeligheter da Calvis bank, Banco Ambrosiano, gikk over ende i en milliardkollaps i 1982.

Erkebiskop Paul Marcinkus

Erkebiskop Paul Marcinkus var involvert i den store bankskandalen på 80-tallet. Til tross for et frynsete rykte, ble han aldri tiltalt for noen lovbrudd.

Foto: NTB Scanpix

Marcinkus' lyssky bankeventyr ble senere koblet til pave Johannes Paul 1s død i 1978. Ifølge forfatter og historiker David Yallop, skal erkebiskopen ha vært involvert i en plot for å ta livet av paven, for å dekke over korrupsjonen og hvitvasking av mafiapenger i Vatikanet.

Elskerinnen har fortalt politiet at Vatikanets betalingsproblemer, førte til at mafiaen kidnappet og drepte Orlandi som hevn. De Pedis fikk deretter det prestisjefylte gravstedet som kompensasjon for å slette de utestående mafialånene.

Åpner gravkammeret

Opplysningene gjør at etterforskerne har vendt blikket tilbake på Vatikanet. Italiensk politi vil undersøke gravkammeret for å se om Orlandi kan ligge gjemt her, eller om det kan gi nye spor av hva som egentlig skjedde for snart 30 år siden.

Men ettersom Vatikanet er anerkjent som en selvstendig bystat, har ikke italiensk politi noen myndighet, og det har vært et politisk press for å få åpnet dørene.

Vatikanet sa seg raskt villig til å slippe etterforskerne inn i gravkammeret, i håp om at dette skulle få slutt på alle spekulasjonene.

Pave Benedict med Vatikanets talsmann Federico Lombardi

Pave Benedict og Vatikanets talsmann Federico Lombardi kjemper for å beholde troverdigheten.

Foto: Alberto Pizzoli / Afp

Vil ha innrømmelser

Men denne uken kom en ny vending i saken. Påtalemakten uttalte at de likevel ikke ville undersøke gravkammeret, og heller ville at Vatikanet åpnet opp og kom med sannheten om hva som hadde skjedd.

– Det er mange i Vatikanet som vet hva som har skjedd, og vi vil at de skal snakke, forklarte Giancarlo Capaldo hos påtalemyndighetene, ifølge The Daily Beast.

Lekkasjene rundt VatiLeaks er i ferd med å gi Vatikanet et troverdighetsproblem, og flere italienske medier går langt i å antyde at det er Vatikanets egne ansatte som lekker opplysninger for å tvinge sannheten frem.

Men så lenge gravkammeret er forseglet, vil hverken Orlandi-familien, den italienske befolkningen eller konspirasjonsteoretikerne få svar på hva som er koblingen mellom en 15 år gammel skoleelev, en mafiatopp og et lukket, religiøst samfunn, hvor både skap og gravkammer tilsynelatende er fullt av gjenferd fra fortiden.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober