Sjakk-Magnus - NRK satte fram brett og brikker for verdensmesteren - som fant en del feil. - Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

NRK satte fram brett og brikker for verdensmesteren - som fant en del feil.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Nå kan du spille sjakk med en verdensmester - hvis du tør

Verdens beste sjakkspiller auksjonerer bort et parti til årets TV-aksjon. Og Magnus Carlsen er usikker på om han kommer til å gi alt han har. – Men jeg liker jo å gjøre gode trekk.

– Jeg prøvde så godt jeg kunne, men han ristet meg rundt som en filledukke. Jeg vet hvordan man flytter brikkene, men ikke hva man tenker på, sier auksjonarius Jon Almaas til NRK.no.

Han har nettopp prøvd seg på et parti sjakk med verdens beste sjakkspiller, som en oppvarming til årets TV-aksjon, hvor Magnus Carlsen auksjonerer bort et parti.

Og det har Carlsen gjort før. I 2008 innsamlingsaksjonen til Blå Kors, og 20-åringen reiste hjem til vinneren av auksjonen, hvor han holdt en sjakkleksjon.

For en må ikke være veldig god i sjakk for å møte verdenseneren.

– Det fungerte veldig fint med en leksjon, så hvor gode de er har ikke så mye å si.

– Men om du møter noen gode – kommer du til å gi alt?

– Tja, sier Carlsen. Smiler og drar på det.

– Det kommer litt an på. Jeg liker jo å gjøre gode trekk.

Reiser verden rundt

Carlsen er en travel ung mann, og har bare et par dager hjemme i Norge før han skal videre på turneringer i Mexico og Brasil. Men TV-aksjonen har han tid til.

– Det er jo ett av de veldig gode tiltakene vi har i Norge. Jeg synes det er veldig fint å kunne bidra med noe, og var selv bøssebærer på barneskolen, forteller han.

– Etter det har det vært ganske travelt, så jeg har ikke fått muligheten til å være med, sier sjakkmesteren, som ble stormester allerede i en alder av 13.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Almaas og Magnus Carlsen - Jon Almaas konsentrerer seg om et trekk, som Magnus Carlsen vel ikke helt skjønner poenget med. - Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Jon Almaas konsentrerer seg om et trekk, som Magnus Carlsen vel ikke helt skjønner poenget med.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– Selg svigermor!

Jon Almaas fra «Nytt på nytt» debuterer som auksjonarius under TV-aksjonen, som Erik Thorstvedt og Haddy N'jie skal lede.

– Jeg har ikke mye erfaring med auksjoner, men jeg har slått mye med hammer, så den delen er jeg vant med. Jeg har jo holdt meg bak pulten i mange år, så det blir jo en forandring. Nå må jeg ha på meg benklær.

– Men det er en veldig lang sending?

– Ja, det blir jo som en maraton. Men jeg er i god form.

Auksjonariusen har ingen formening om hvor mye penger de kan få inn.

– Sjakkspillere er jo noen raringer, så det er egentlig helt umulig å si hvor mye de byr. Men jeg satser jo selvfølgelig på at folk bruker hele arven, pantsetter huset og selger svigermor, sier Jon Almaas.

Auksjonen åpner 13. oktober på nettstedet QXL.

En minerydder i arbeid - TV-aksjonen 2011 går til Norsk folkehjelp og deres arbeid mot miner. - Foto: Werner Anderson / Norsk folkehjelp

TV-aksjonen 2011 går til Norsk folkehjelp og deres arbeid mot miner.

Foto: Werner Anderson / Norsk folkehjelp

Siste nytt: Kultur

 • Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina - Foto: Gabrielle Graatrud / NRK /
  Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

  Pussy Riot saksøker regjeringen

  Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhinas ble dømt til to års fengsel etter sin punk-protest mot Vladimir Putin i en kirke i Moskva i 2012.

  Nå saksøker Pussy Riot-jentene den russiske regjeringen og krever 120.000 Euro. Les mer på P3.no.

 • US-2014-YOUNG-HOLLYWOOD-AWARDS-BROUGHT-TO-YOU-BY-SAMSUNG-GALAXY- - Foto: Frederick M. Brown / Afp
  Foto: Frederick M. Brown / Afp

  Bieber fikk veldedighetspris

  Justin Bieber har etter hvert blitt kjent for sine mange skandaler, men i natt ble artisten tildelt prisen «Champ Of Charity» under «Young Hollywood Awards», skriver Daily Mail.
  Bieber ble så glad at han omfavnet prisutdeler Grace Kesablak.

 • Video Intervju: Morten Tyldum - Foto: Nyhetsspiller /
  Foto: Nyhetsspiller

  Ny Hollywood-film for Tyldum

  Den norske regissøren Morten Tyldum skal regissere filmen «Chain Of Events», ifølge Variety. Filmen skal basere seg på boka med samme navn av den svenske forfatteren Frederick T. Olsson. Tyldum er aktuell med filmen «The Imitation Game».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.