Hopp til innhold

Vil bytte OL-ild mot skulpturer

– Ingen skulpturer, ingen olympisk ild! Slik lyder trusselen fra aksjonsgrupper som krever at Storbritannia skal gi skulpturer fra Parthenon-tempelet tilbake til Hellas.

BRITAIN GREECE

Daværende utenriksminister Giorgio Papandreou foran skulpturer fra den omstridte Elgin-samlingen på British Museum i 2000.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Sommerens OL i London er en god anledning for å gi marmorskulpturene i Elgin-samlingen tilbake til Hellas, mener den britiske skuespilleren Stephen Fry, ifølge The Guardian.

– Ingen skulpturer, ingen ild

Stephan Fry

Stephen Fry

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Fry støtter en internasjonal kampanje som krever at en skulptursamling fra Parthenon-templet skal gis tilbake til Hellas.

Under slagordet «No Marbles, No Flame» («ingen skulpturer, ingen ild»), mener de at Storbritannia bør gi Hellas skulpturene tilbake før de kan motta den olympiske ilden som skal markere starten på OL i London i juli.

10. mai skal den olympiske ild tennes i Hera-tempelet i Hellas, før den fraktes gjennom Europa til London, der åpningsseremonien avholdes 27. juli.

Lord Byron var også kritisk

Skulptursamlingen som er stridens kjerne har fått navn etter jarlen av Elgin, som var britenes ambassadør til det ottomanske riket.

På begynnelsen av 1800-tallet fikk han fraktet en stor del av den greske kulturarven til Storbritannia, deriblant skulpturene som opprinnelig var en del av den 75 meter lange Parthenon-frisen. Frisen var en del av Parthenon-tempelet, som ble bygget på 400-tallet f.Kr. i Aten.

AKROPOLISMUSEET

Statuer fra Erechteion-tempelet på Akropolis, utstilt på Akropolis-museet i Aten. Den sjette statuen befinner seg på British Museum i London.

Foto: Petros Giannakouris / AP

Men allerede på 1800-tallet var det motstand mot å holde de greske kulturskattene på britisk jord. Dikteren Lord Byron var sterkt kritisk til å frakte skulpturene til Storbritannia, og kalte Elgin en vandal, ifølge den danske avisa Politiken.

Greske myndigheter har i mange år forsøkt å få samlingen tilbake, og i 2009 innviet de et nytt museum med plass til skulpturene.

Britiske myndigheter har så langt avvist å utlevere Elgin-samlingen til Hellas.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.