BRITAIN GREECE - Daværende utenriksminister Giorgio Papandreou foran skulpturer fra den omstridte Elgin-samlingen på British Museum i 2000. - Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Daværende utenriksminister Giorgio Papandreou foran skulpturer fra den omstridte Elgin-samlingen på British Museum i 2000.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Vil bytte OL-ild mot skulpturer

– Ingen skulpturer, ingen olympisk ild! Slik lyder trusselen fra aksjonsgrupper som krever at Storbritannia skal gi skulpturer fra Parthenon-tempelet tilbake til Hellas.

Sommerens OL i London er en god anledning for å gi marmorskulpturene i Elgin-samlingen tilbake til Hellas, mener den britiske skuespilleren Stephen Fry, ifølge The Guardian.

– Ingen skulpturer, ingen ild

US-CINEMA-KICK ASS 97941343 - Stephen Fry - Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Stephen Fry

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Fry støtter en internasjonal kampanje som krever at en skulptursamling fra Parthenon-templet skal gis tilbake til Hellas.

Under slagordet «No Marbles, No Flame» («ingen skulpturer, ingen ild»), mener de at Storbritannia bør gi Hellas skulpturene tilbake før de kan motta den olympiske ilden som skal markere starten på OL i London i juli.

10. mai skal den olympiske ild tennes i Hera-tempelet i Hellas, før den fraktes gjennom Europa til London, der åpningsseremonien avholdes 27. juli.

Lord Byron var også kritisk

Skulptursamlingen som er stridens kjerne har fått navn etter jarlen av Elgin, som var britenes ambassadør til det ottomanske riket.

På begynnelsen av 1800-tallet fikk han fraktet en stor del av den greske kulturarven til Storbritannia, deriblant skulpturene som opprinnelig var en del av den 75 meter lange Parthenon-frisen. Frisen var en del av Parthenon-tempelet, som ble bygget på 400-tallet f.Kr. i Aten.

AKROPOLISMUSEET - Statuer fra Erechteion-tempelet på Akropolis, utstilt på Akropolis-museet i Aten. Den sjette statuen befinner seg på British Museum i London. - Foto: Petros Giannakouris / AP

Statuer fra Erechteion-tempelet på Akropolis, utstilt på Akropolis-museet i Aten. Den sjette statuen befinner seg på British Museum i London.

Foto: Petros Giannakouris / AP

Men allerede på 1800-tallet var det motstand mot å holde de greske kulturskattene på britisk jord. Dikteren Lord Byron var sterkt kritisk til å frakte skulpturene til Storbritannia, og kalte Elgin en vandal, ifølge den danske avisa Politiken.

Greske myndigheter har i mange år forsøkt å få samlingen tilbake, og i 2009 innviet de et nytt museum med plass til skulpturene.

Britiske myndigheter har så langt avvist å utlevere Elgin-samlingen til Hellas.

Siste nytt: Kultur

  • Ny smakebit fra Foo Fighters

    Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.