Hopp til innhold

– Norske vikingmuseer gir for få opplevelser

Mens vikingserier herjer på tv får norske vikingmuseer kritikk for å mangle fengende innhold og spenning.

Vikingmuseum og tv-serien Vikings

Thorbjørn Harr i rollen som den blonde vikingkrigeren Jarl Borg i den amerikanske tv-serien «Vikings» til høyre. Osebergskipet i samlingen til Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo til venstre.

Foto: Bernard Walsh/Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix/History Channel

I vinter hadde realityserien «Den siste viking» premiere på TV Norge, mens den amerikanske dramaserien «Vikings» gikk på TV 2 Zebra i fjor.

Samtidig opplever norske vikingmuseer oppsving i besøkstallet.

Lars Ueland Kobro

– Vi vil oppleve! Vi vil ro en vikingbåt, vi vil seile et vikingskip, vi vil smake vikingtidens smaker, sier Lars Ueland Kobro om det han mener er mangler med dagens norske vikingmuseer. Kobro er forsker ved Telemarkforskning og tidligere leder ved opplevelsessenteret Midgard historisk senter.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK
Trond Espen Seim i Den siste viking

Trond Espen Seim har ledet «Den siste viking», en av flere tv-satsinger det siste året med vikingtiden som tema.

Foto: TV Norge / Facebook

Nå får vikingmuseene kritikk for å mangle spenning og opplevelser.

– Jeg er bekymret for om folk går like tilfredse ut av museeene som de går nysgjerrige inn, sier forsker Lars Ueland Kobro ved Telemarksforskning.

– Markant økning i enkeltbesøk

Vikingskipshuset i Oslo er Norges største vikingmuseum, og huser blant annet Gokstadskipet og Osebergskipet. 405.590 mennesker besøkte museet i 2013.

Museet på Bygdøy har merket at det går flere serier om vikinger på fjernsyn.

– Om det er de to serienes fortjeneste at den generelle interessen for vikingtiden har økt, er vanskelig å si. Vi ser uansett at antallet enkeltbesøk hos oss har økt ganske markant, sier arkeolog og museumslektor Ellen Marie Næss.

Ser man bort fra turistbilletter, har Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo en besøksoppgang på 35 prosent de siste fire månedene sammenliknet med samme tidsrom for ett år siden.

Bare den siste måneden, etter realityserien «Den siste viking» hadde premiere på TVNorge, har økningen vært stor.

Også vikingmuseet Lofotr på Borg i Lofoten melder om oppgang i antall besøkende det siste halvåret.

– Vi vil oppleve vikingtiden!

Ueland Kobro, som også er tidligere leder for vikingmuseet Midgard historisk senter, mener museene må fornye seg og i større grad tilby opplevelser for å unngå å skuffe de mange besøkende.

– Vi vil oppleve! Vi vil ro en vikingbåt, vi vil seile et vikingskip, vi vil smake vikingtidens smaker, høre vikingtidens fortellinger og leve oss inn i dem på en helt annen måte enn klassiske museer i Norge har hatt som formidlingsprofil, sier han.

Ellen Marie Næss er langt på vei enig med Kobro i at Vikingskipshusets tilbud kunne vært bedre.

– Vi vil veldig gjerne gi mer til publikum. Vi har noen ressursproblemer for tiden med tanke på å lage flere aktiviter. Vi skulle gjerne gjort det, sier hun.

Planlegger nytt museum

Men endringer er i emning for museet i Oslo. Kunnskapsdepartementet sendte i januar i år et bestillingsbrev til Statsbygg med beskjed om å starte planleggingen av et nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy.

Det er ennå ikke bestemt når det nye museet skal stå ferdig, men Kunnskapsdepartmentet ber Statsbygg om å få skissene til prosjektet «godt i gang» i 2014.

– Vi håper å få inn slike ting i det nye museet, slik at folk kan delta mer i utstillingene, sier Ellen Marie Næss.

Saken fortsetter under bildet.

Ellen Marie Næss

– Om det er de to serienes fortjeneste at den generelle interessen for vikingtiden har økt er vanskelig å si. Vi ser uansett at antallet enkeltbesøk hos oss har økt ganske markant, sier arkeolog og museumslektor Ellen Marie Næss ved Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo, her avbildet ved en av fire originalsleder som ble funnet i Oseberg-graven.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Må utnytte eventyrlysten

Skuespiller Thorbjørn Harr, som spiller vikingen Jarl Borg i «Vikings», synes det er bra hvis interessen for vikinger øker i kjølvannet av serien.

– Men jeg tror vi trenger både forskning og vikingmuseer i tillegg til en sånn serie, det vil jeg absolutt påstå, flirer han.

Forsker Ueland Kobro mener museene i større grad må utnytte den eventyrlysten «Vikings» og andre serier skaper.

– Å dykke inn i sanseopplevelsene og erfaringsverdenen hadde vært en fin måte å møte publikums nysgjerrighet om vikingtidens eventyrligheter på, sier han.

LES OGSÅ:

Våre nasjonale stoltheter, Osebergskipet og Gokstadskipet, står midt i en drakamp om hvor i Oslo de skal ligge i framtida. Fagfolk strides om de skal forbli i Vikingskipshuset på Bygdøy, eller om de skal flyttes til et nytt, kulturhistorisk museum i Bjørvika nær den nye Operaen. Hvis Bygdøy blir skipenes endelige havn, får de et nytt, stort bygg i egen bakgård, som skal huse hele Kulturhistorisk museum. Planen er at Regjeringen skal gjøre plasseringsvedtaket i år. Konsekvensene og dilemmaene er mange.

Diskusjonen om hvor museet som skal huse Osebergskipet og Gokstadskipet skal stå har pågått i mange år. I denne dokumentaren fra 2010 forklares bakgrunnen for konflikten.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.