Hopp til innhold

– Strømming stopper fildeling

Nettbrukere fildeler ulovlig sjeldnere i dag enn for to år siden, viser svensk forskning. Netflix og Spotify får æren for å ha snudd trenden.

Pirate Bay-nettsiden

FÆRRE BRUKER DENNE OFTE: Svensk forskning viser en nedgang i daglig fildeling fra 32,8 prosent i 2012 til 29 prosent i 2014 blant brukere av The Pirate Bay. – Det er en liten, men signifikant nedgang, sier rettssosiolog Måns Svensson.

Foto: Marc Femenia / Ap

– Ungdommene sier selv at bedre lovlige tjenester er grunnen til nedgangen. Alternative betalingsløsninger som Spotify og Netflix har endret forbruksmønsteret blant unge, sier rettssosiolog Måns Svensson ved Lunds Universitet i Sverige til SVT.

Den svenske forskeren har undersøkt vanene til 134.470 fildelere fra hele verden.

Forskerne la ut en spørreundersøkelse på den illegale fildelingstjenesten The Pirate Bays nettside over 72 timer i henholdsvis 2012 og 2014 – og har nå sammenliknet svarene.

Trenden er tydelig: Brukere har flyttet seg fra ulovlig fildeling til lovlige betalingsløsninger for kulturprodukter.

– Dette er snarere markedets seier enn rettsvesenets seier, sier Svensson, som mener at det ikke er strengere straffer som har skremt nettbrukere fra å fildele ulovlig.

Tilsvarende nedgang i Norge

Måns Svensson

FORSKET PÅ FILDELING: Den svenske rettssosiologen har undersøkt fildelingsvanene til over 100.000 brukere av The Pirate Bay.

Foto: Charlotte Carlberg Bärg

Undersøkelsen viser at andelen av fildelere som fildeler daglig på verdensbasis har sunket fra 32,8 prosent i 2012 til 29 prosent i 2014.

– Det er en liten, men signifikant nedgang. Det interessante er at det er første gang vi kan se at fildelingen går ned uten at det skjer samtidig med en fellende dom, for eksempel Pirate Bay-dommen, sier Måns Svensson til SVT.

Forskerne fikk rundt 2.000 svar fra norske The Pirate Bay-brukere både i 2012 og i år. Blant disse svarer 28 prosent i 2014 at de fildeler daglig mot 35,9 prosent i 2012.

– Andelen fildelere i Norge som tror nye markedsløsninger vil utkonkurrere illegal fildeling har økt fra 19,1 prosent i 2012 til 23,9 prosent i 2014. Det handler om små, men svært tydelige endringer, sier Svensson til NRK.

Flere har aldri fildelt

Som en del av forskningen har Måns Svensson og forskerkollegene også gjort intervjuer med unge mellom 15 og 24 år i Sverige i henholdsvis 2009 og 2013.

Andelen ungdommer som aldri har fildelt har i denne perioden økt fra 21,6 prosent til 30,2 prosent.

Samtidig har andelen som mener at man ikke bør fildele siden det er ulovlig minket fra 24 prosent til 16,9 prosent, skriver SVT.

LES OGSÅ:

Svensk dokumentar. Tre svensker klarte å få den internasjonale musikk- og filmindustrien til å skjelve da de opprettet fildelingssiden "The Pirate Bay". Nettsiden ble så populær at Det hvite hus truet den svenske regjeringen med handelssanksjoner. Dokumentaren forteller hvordan Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg og Fredrik Neij tenker, og følger rettssaken som ble reist mot dem. (The Pirate Bay - Away from Keyboard)

Se den svenske dokumentaren «Slaget om Pirate Bay», som forteller hvordan forteller nettsidens bakmenn tenker og følger rettssaken som ble reist mot dem. Første gang sendt 27. februar 2013.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP