Hopp til innhold

Vet du hvorfor denne benken ser sånn ut?

Benkene er avrundede, buet og umulig å ligge på – og det er ikke tilfeldig.

Tove Korneliussen i Kirkens Bymisjon

OVALE BENKER: Tove Korneliussen i Kirkens Bymisjon er imot ekskluderende arkitektur. Her sitter hun på en av benkene som er lagd så det ikke er mulig å legge seg ned.

Foto: Tanita Kveinå / NRK

– Benker med armlener på midten er det klassiske eksemplet på ekskluderende arkitektur som er ment for å luke ut fattige og hjemløse fra offentlige steder, sier Fredrik Edin. Han har skrevet mastergrad om fenomenet fiendtlig arkitektur.

Ved Oslo S skal de nå sette opp armlener på hvert sete på de offentlige benkene, dette gjøres for å forhindre at folk legger seg ned. Det samme har allerede blitt gjort i en park Sandvika og under broer ved Sinsenkrysset har Statens vegvesenet lagt store kampesteiner for å forhindre at folk oppholder seg der.

Jeg liker ikke utviklingen. Det er ekskluderende. Det eneste trygge stedet å legge seg ned for å sove, er der det er vektere og kameraer. Det er gjenger som raner folk som sover på ubevoktede steder, sier forteller Tor Odinsen (50). Han har tidligere bodd på gata.

– Trist

Tove Korneliussen i Kirkens Bymisjon mener ekskluderende arkitektur skaper et trangt og lukket samfunn.

– Benkene er utformet for å begrense hvordan de brukes. Jeg synes det er trist. Det gir en markering av at det ikke er plass til alle i det offentlige rommet, men fattige er en del av den verdenen vi lever i.

Hun peker på at det ofte ikke er noe man tenker over.

– Men de det er ment for oppfatter beskjeden om at de ikke er ønsket, sier hun og legger til:

– Det ekskluderer også andre reisende, eller folk som er bevegelseshemmede, syke eller eldre som trenger å hvile.

Fredrik Edins mastergrad om temaet er grunnlag for en forskningsrapport ved Lunds universitet i Sverige.

– I Sverige er det veldig vanlig. Det finnes på mange store stasjoner, kjøpesenter og på torg. I stedet for å ta hånd om problemene, jager man menneskene som er utsatt for det, mener Edin.

– Ekskluderer andre

Regiondirektør i ROM Eiendom, Knut Johansen og May-Liss Daljord fra Jernbaneverket avviser at det er for å jage vekk uteliggere.

Regiondirektør i ROM Eiendom Knut Johansen og May-Liss Daljord fra Jernbaneverket

JAGER IKKE UTELIGGERE: Regiondirektør i ROM Eiendom Knut Johansen og May-Liss Daljord fra Jernbaneverket avviser at benkene endres for å jage hjemløse.

Foto: Tanita Kveinå / NRK

Vi har noen offentlige sitteplasser på Oslo S som okkuperes av mennesker som sover der. De okkuperer fire til fem plasser. Det ekskluderer andre og det er den primære grunnen til at vi nå innfører dette, sier Johansen.

– Det blir lettere å sette seg ned for for eksempel personer med nedsatte funksjonsevner. Omgivelser skal være tilgjengelig for alle, legger Daljord til.

Øyvind Markussen er administrerende direktør i JCDecaux. De utformer de buede benkene i busskurene i Oslo og har designet slike benker siden 60-tallet.

Øyvind Markussen

FUNKSJONALITET: Øyvind Markussen er administrerende direktør i JCDecaux, firmaet produserer ovale benker.

Foto: Tanita Kveinå / NRK

– Vår oppgave er å gi de kollektivreisende den funksjonaliteten de trenger. Hvis deler av leskuret er opptatt av en uteligger løser ikke vi vår oppgave.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.