Hopp til innhold

Vertigo er verdens beste film

Orson Welles' film «Citizen Kane» har i 50 år blitt regnet som tidenes beste. Nå har en annen klassiker overtatt tronen.

Filmplakat av Alfred Hitchcocks Vertigo

Dette er verdens beste film ifølge verdens mest prestisjetunge kåring.

Citizen Kane

Orson Welles'Citizen Kane var lenge regnet som verdens best film, men må nå finne seg i å være nummer to på lista.

Foto: Scandinavian Entertainment Group

En gang hvert tiår siden 1952 har bladet til det britiske filminstituttet, Sight & sound, samlet filmkritikere for å kåre tiårets beste filmer. Denne lista regnes som den mest prestisjetunge blant de mange filmkåringene verden har å by på.

Helt siden 1962 Orson Welles film «Citizen Kane» gått av med topplasseringen. Det vil si, inntil i år.

Lista som de 846 filmkritikerne kom fram til for dette tiåret toppes nemlig av en annen filmgigant, Alfred Hitchcock og hans film «Vertigo».

Den har lenge blitt omtalt som Hitchcocks beste film og er en thriller der hovedpersonen Scottie blir stående rådvill da kvinnen i hans liv faller ned fraet tårn. Scottie lider nemlig av høydeskrekk og blir handlingslammet.

Han kan ikke glemme henne, og forsøker å gjenskape henne i den neste kvinnen han møter. Parets problem er at de er fanget i et større nett, ofre for et kynisk bedrageri og en utspekulert plan.

«Citizen Kane» er riktignok bare skjøvet ned til 2. plass på den nye lista der vi også finner«Tokyo story» og «2001 - en romodyssé»

Savner Gudfaren

Rune Håkonsen i NRKs Filmpolitiet mener lista overrasker med å utelate en film.

– Overraskende at «Gudfaren»-filmene er ute av lista, men dette har også med at årets avstemning har fått nye regler. Filmserier regnes ikke lenger som én film, sier han.

Hvilken film savner du på lista? Diskuter i kommentarfeltet!

Håkonsen mener lista også inneholder noen spennende nye momenter.

– Av nye filmer på lista er det spennende å se at Dziga Vertovs epokegjørende filmeksperiment «Man with a Movie Camera» fra 1929 er kommet inn på en åttendeplass, mens John Fords western-mesterverk «The Searchers» har krøpet seg inn på plassen over.

Selv har Håkonsen en klar mening om hvilken film han synes er den beste.

– «2001: En romodyssé» - som i årets kåring er kommet på 6. plass. En skjelsettende filmopplevelse fra Stanley Kubrick.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober