Hopp til innhold

Blogging ut blant unge – halvert på ti år

Kun sju prosent av voksne under 30 år skriver blogg, mens tallet for ti år siden var mer en dobbelt så høyt. – Mat- og barnebloggere har overtatt bloggsfæren, sier sjefredaktør (16).

STJERNESKUDD: Elise By Olsen blir omtalt som en stigende stjerne i utlandet

BLOGGVERDENEN: 40-åringene har overtatt, mener verdens yngste sjefredaktør Elise By Olsen.

Foto: Birgit Solhaug

Elise By Olsen er sjefredaktør for ungdomskulturmagasinet Recens. På torsdag tok et oppgjør med mytene om sin egen generasjon på foredragskanalen TEDxOslo på Nationaltheatret.

16-åringen startet det alternative magasinet allerede for tre år siden. Da var hun 13 år gammel og hadde allerede vært blogger i fem år.

Men det har hun sluttet med. Hun mener at det ikke lenger er mote.

– Blogg er ut

– Blogging har dødd ut litt blant de unge. 40-åringene har overtatt. De blogger om mat og barn, temaer som ikke er like relevante for min generasjon, sier hun.

Statistikken viser det samme. Ifølge spørreundersøkelser fra TNS Gallup har antallet bloggskrivende 15 – 29-åringer gått kraftig ned siden i 2007.

– Det var klart flere i gruppa 15 – 29 år som skrev blogg tidligere, bekrefter seniorkonsulent i TNS Gallup, Alexander Eidsæther.

Nedgang i blogging

2007

15-29 år, skriver egen blogg

18%

15-29 år, leser blogg

56%

30-44 år, skriver egen blogg

5%

30-44 år, leser blogg

42%

2016

15-29 år, skriver egen blogg

7%

15-29 år, leser blogg

29%

30-44, skriver egen blogg

5%

30-44, leser blogg

35%

Antall unge bloggere halvert

Av tusen spurte svarte 18 prosent mellom 15 og 29 år at de skrev egen blogg i 2007. Bare fem prosent av 30-44-åringene svarte det samme.

I 2016 er tallene på de yngste bloggerne mer enn halvert. I de siste målingene TNS Gallup har publisert er det kun sju prosent av 15-29-åringene som skriver blogg. Tallet på de mellom 30-44 år ligger stabilt på fem prosent.

Folk skygger banen

Professor Jill Walker Rettberg ved UiB.

BLOGGING ENDRET SEG ENORMT: Professor Jill Walker Rettberg ved UiB er ikke overrasket over at antall unge bloggere er halvert.

Foto: Universitetet i Bergen

– Blogging har endret seg enormt på denne tiden. Internett generelt har endret seg, og aktivitetene bloggerne drev på med tidligere er tatt over av mer kommersielle aktører som Facebook, Instagram og Twitter, sier professor i digital kultur, Jill Walker Rettberg til NRK.

Hun mener folk skjønner at bloggene er blitt kommersialisert, og skygger banen.

– Det er langt færre som kommenterer og leser blogger enn tidligere, trafikken er nå å finne på andre steder, mener hun.

– Plattform for å tjene penger

– Bloggene er blitt en plattform for å tjene sinnssykt mye penger. Vi er mange som har gjennomskuet kommersialismen og retusjeringen i bloggverdenen, sier den unge redaktøren, Elise By Olsen.

Torsdag sto hun på scenen på Nationaltheatret for å snakke på TEDx om generasjon Z. Ifølge henne, de som er født etter 1990.

– Ikke bortskjemte

Elise By Olsen mener at mange voksne ser på den yngre generasjonen som ekstremt bortskjemt, både når det gjelder penger og muligheter.

De tror at vi er passive og ikke bryr oss om omverdenen. At vi bare sitter med mobilen eller pc-en, er helt feil. Det er mye positivt som skjer på nettet, sier hun.

Olsen fikk mye oppmerksomhet i fjor da den første utgaven av magasinet Recens ble lansert. Den britiske avisen The Guardian var blant dem som intervjuet henne.

Elise By Olsen er verdens yngste magasinredaktør. Hun ønsker å ta et oppgjør med sin egen generasjon.

Elise By Olsen er verdens yngste sjefredaktør

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.