Hopp til innhold

Verdens vakreste mysterium?

Uansett hva man mener, hvordan man snur og vender på det - ennå fins ingen bevis for at kun mennesker står bak kornsirklene i England.

I Sølvsuper søndag 4. april forteller Eva-Marie Brekkestø om sine opplevelser med kornsirklene. Hun har nylig gitt ut sin andre bok om fenomenet, "Kornsirkler, underverk i åkeren".

Store og vakre

Mange av kornsirklene er svære formasjoner, opptil 300 meter lange. Hva de forestiller varierer veldig, og så langt er det ikke oppdaget to som er like. 08.08.08 kom et tre hundre meter langt 8-tall i en Wiltshire-åker.

Noen dager senere oppsto et gigantisk kors ikke langt unna. Motivene i formasjoner er i blant symboler kjente for mennesket, men rett som det er ser man forunderlige "tegninger", og avanserte geometriske figurer som det er umulig å forstå betydningen av.

Tre timer fra London

Grevskapet Wiltshire har en solid verdensrekord når det gjelder antall kornsirkler. Vanligvis oppdager man mellom 80 og 100 formasjoner bare her. I dette "fylket" ligger også landsbyen Avebury, omkranset av en stor steinsirkel. Her fins også Stonehenge, som er langt mer kjent, uten at historikerne med sikkerhet kan fortelle hva formålet har vært med de kolossale steinene.

Kanskje fins det en sammenheng mellom svære steinringer og kornsirkler? Det fins foreløpig flere spørsmål enn svar i dette mysteriet.

Sølvsuper søndag 4. april klokka 7.03, i NRK P1.
Gjest hos Jørn Haudemann-Andersen, er Eva-Marie Brekkestø

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober