Hopp til innhold

Venstre: – Piratdommen angriper ytringsfriheten

Venstre reagerer kraftig på at norske nettleverandører må blokkere piratnettsteder. – En trist dag for ytringsfriheten, sier partileder Trine Skei Grande.

Trine Skei Grande

KRITISK: Trine Skei Grande (V) var ikke fornøyd med dommen. Hun mener den er et angrep på ytringsfriheten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Avgjørelsen i Oslo tingrett kom etter at norsk filmbransje sammen med de største internasjonale produsentselskapene saksøkte åtte norske internettleverandører og piratnettsteder som The Pirate Bay, Extratorrent og Viooz.

Venstre-leder Trine Skei Grande understreker at folk bør betale for film og musikk, og at ingen mener at piratkopiering er et gode.

Men hun er bekymret for at ytringsfriheten trues med dagens dom.

– Når vi åpner for å stenge tilgangen til enkelte nettsider på dette grunnlaget, hva blir det neste? Skal nettsider som oppfordrer til sivil ulydighet stenges? Hva med nettsider som varsler om forhold myndighetene forsøker å hemmeligholde, som WikiLeaks? sier Grande.

Virke Produsentforeningen: – Gratulerer

Sveinung Rotevatn

I DEBATT: Stortingsrepresentant for Venstre, Sveinung Rotevatn, er ikke fornøyd med dagens dom.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Onsdag kveld var Venstre i debatt i Dagsnytt 18 med Virke Produsentforeningen, om piratdommen.

Produsentforeningens direktør, Torbjørn Urfjell, sa han var strålende fornøyd med dommen.

– Jeg vil gratulere rettighetsalliansen med ha fått dette gjennombruddet. Og så er det kjempebra at den internettleverandørnæringa vi har nå også tar konsekvensene.

– Som å stenge av veien til en bygd

Urfjell sammenlignet internettilgangen hos leverandører som Telenor med motorveier.

– Telenor er ikke interessert i at det skal være stjålne varer som suser avgårde på motorveiene deres.

Stortingsrepresentant for Venstre, Sveinung Rotevatnm, mener en slik blokkering er en farlig vei å gå. Han bruker Urfjells motorvei-eksempel for å forklare hva han mener skjer.

– Jeg synes motorveibildet er ganske godt. For det er vel ikke sånn at vi stenger av enkeltveier som går til bygder der det er mye kriminalitet, sier Rotevatn.

Sveinung Rotevatn og Venstre mener dagens blokkering av Pirate Bay er sensurering av internett . Torbjørn Urfjell, direktør for Virke Produsentforeningen, anklager Venstre for å ville beskytte tyveri av filmer og tv-serier.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.