Hopp til innhold

Velger bort slagord med sex og alkohol

Flere av årets russ velger bort sex og alkohol, og gir heller bussene sine navn fra populærkulturen.

Russebuss

MER SERIØSE: Noen av årets russ velger bort slagord med sex og alkohol. Dette er Amalie Skjellins buss.

Foto: Privat

Det nærmer seg mai og for flere tusen norske ungdommer betyr det starten på russetiden. En tid der sene kvelder, festing og alkohol skal markere slutten på 13 års skolegang.

For mange russ er også russebuss eller russebil en stor del av feiringen, der store summer blir lagt ned for å skape en slags identitet gjennom et konsept, eller tema.

Benedicte Jacobsen Hamnes

PEILING PÅ RUSS: Benedicte Jacobsen Hamnes er programleder i NRK mP3 og har god innsikt i årets russefeiring da kanalen ber om russelåter fra landet rundt.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

hjemmesiden til Russen, kan man å se noen av disse konseptene. Som tidligere spiller fortsatt mange på sex og alkohol, men flere baserer seg på populærkultur.

Benedicte Jacobsen Hamnes er programleder i NRK mP3. Hun mener årets russekull er mer seriøse enn tidligere.

– Vi kan selvsagt få noen overraskelser i mai når det hele er i gang, men så langt virker russen litt mer seriøse og preget av å være «flinkis»-generasjonen, som er opptatte av å prestere og være flinke, sier hun.

Som programleder i NRK mP3 sender hun flere av årets russelåter ut på lufta. Over 100 har sendt inn sangene sine i håp om å få spilt den på radio.

Fokus på morsomt

Russ 2016

– DET MORSOMME: Amalie Skjellin (t.v.) og Line Vinje er begge russ i år, og sier flere russ nå ønsker å snu trenden ved å fokusere på noe annet enn kun sex og alkohol.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Line Vinje er visepresident i russens hovedstyre og tror flere russ ønsker å vise at russetiden betyr noe mer enn kun sex og alkohol.

– Det går jo an å ha et kjennetegn på russen som ikke bare spiller på sex. Jeg tror egentlig det er flere som tenker at det er på tide å snu trenden litt, sier hun.

Det betyr derimot ikke at russen har blitt for seriøse.

– Nei, vi feirer jo russetiden som alle andre russ har feiret den tidligere, men jeg tror det er et mindre fokus på dårlige ting og heller et større fokus på det som er morsomt.

– Sier noe om holdningene

Daniel Ims

INNSIKT: Seksjonssjef i Språkrådet, Daniel Ims, sier russekonseptene kan gi god innsikt i språkholdningene blant dagens ungdom.

Foto: Christian Ingebrethsen / NRK

Daniel Ims er seksjonssjef i Språkrådet og har tatt en kikk på de ulike russekonseptene.

– Hva russen kaller russebussene og russebilene sine kan si mye om språkholdningene blant ungdom, mener han.

Han ser flere nye tendenser i år.

– Mange spiller på det med sex og rus, og sånn har det vært i mange år. Det som fremstår som nytt for meg er at det er en del navn som spiller på populærkultur, som filmer og TV-serier, sier han.

– Umiddelbart ser det også ut som det er flere engelskspråklige navn.

Men det er ikke bare det engelske språket som går igjen. Flere russ bruker også spanske ord og uttrykk.

– For 20 år siden var det ikke så vanlig at en russebil hadde et navn på spansk, men det er jo fordi spansk har blitt større i skolen, sier han.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober