Hopp til innhold

Ledelsen varsler oppsigelser i Dagbladet

De ansatte i Dagbladet ble i ettermiddag informert om at det går mot oppsigelser i mediehuset. – Dette vil gjøre uopprettelig skade på Dagbladets DNA, sier klubbleder.

Havnelageret, Oslo

KOM IKKE I HAVN: Det kan bli langt romsligere i Dagbladets lokaler i Havnelageret. I dag ble det klart at ledelsen ikke kommer i mål med nedbemanningen gjennom sluttpakker, og at det kan bli aktuelt med rene oppsigelser.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

John Arne Markussen

FOR LAV RESPONS: For få ansatte takket ja til sluttpakke, sier sjefredaktør John Arne Markussen. Dermed går det mot oppsigelser i mediehuset.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Som del av innsparinger i det tradisjonsrike avishuset, skal Dagbladet kutte 48 årsverk. Så langt har 26 ansatte inngått sluttavtaler.

I ettermiddag ble det klart at ledelsen ikke kommer i havn gjennom frivillige sluttpakker og naturlig avgang, skriver bransjenettstedet Kampanje.

Les også: Annonseinntektene stuper for avisene

– Ingen er skjermet

Dermed ligger det an til styrt nedbemanning i avisen, som det siste tiåret har gått gjennom flere smertefulle kuttrunder som følge av opplagsfall og sviktende annonseinntekter.

– Vi har forsøkt å komme i mål med frivillige sluttpakker, og responsen på det har vært for dårlig. Da må vi gå over til en styrt nedbemanningsprosess. Det kan komme til å innebære oppsigelser, sier sjefredaktør John Arne Markussen til NRK.

Nedbemanningen starter umiddelbart, og skal være i havn innen 20. juni. Markussen sier ledelsen fortsetter samtalene med de tillitsvalgte, og i det lengste vil forsøke å unngå direkte oppsigelser.

– Vi prøver så langt vi kan å verne det som er kjernen i virksomheten, journalistikk og salg. Men vi er kommet dit at ingen er skjermet, sier sjefredaktøren.

Les også: Amedia sliter med stort inntektsfall

– Mildt sagt uklokt av ledelsen

– Hvis det blir gjennomført oppsigelser av et slikt omfang, vil det gjøre uopprettelig skade på Dagbladets DNA, advarer klubbleder Harald Klungtveit.

Han håper fortsatt å unngå en styrt nedbemanning i redaksjonen, og mener det er svært uklokt av ledelsen å kutte ytterligere i journalistiske årsverk slik situasjonen er nå.

– Bare i dette regnskapsåret har vi mistet rundt 20 journalister som har inngått frivillige sluttavtaler, og bare dét vil ramme produktene våre. Det virker mildt sagt uklokt å på toppen av dette gjennomføre masseoppsigelser i redaksjonen.

Til sammen 26 ansatte har tatt frivillige sluttpakker siden nedbemanningsprosessen begynte. Fortsatt gjenstår en reduksjon på 22 årsverk for å komme i mål, men klubblederen håper nå redaksjonen skjermes fra flere kutt.

– Vi mener dette er veldig forhastet, og at det ikke finnes noen god utredning av konsekvensene for redaksjonens del, sier Klungtveit.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober