Opprørsleder Joseph Kony - Joseph Kony har fått mye uventet oppmerksomhet etter at videoen KONY 2012 kom 5. mars. Nå får han om mulig mer.AP

Joseph Kony har fått mye uventet oppmerksomhet etter at videoen KONY 2012 kom 5. mars. Nå får han om mulig mer.

Foto: AP

KONY 2012-skaperne varsler oppfølgingsvideo

Organisasjonen bak KONY 2012-videoen varsler at en oppfølger kommer ut 3. april.

Det var 5. mars i år Jason Russell i organisasjonen Invisible Children la ut en 30 minutter lang video om ugandiske Joseph Kony, lederen for geriljagruppen Herrens motstandsarmé (LRA). Nå kommer oppfølgeren.

Jason Russell, co-founder of non-profit Invisible Children and director of "Kony 2012" viral video campaign, posing in New York - Jason Russell var hovedmannen bak KONY 2012. - Foto: BRENDAN MCDERMID / NTB Scanpix

Jason Russell var hovedmannen bak KONY 2012.

Foto: BRENDAN MCDERMID / NTB Scanpix

Den første videoen spredte seg som ild i tørt gress, og ble i løpet av få dager vist og delt over 100 millioner ganger. Målet var å øke oppmerksomheten rundt Joseph Kony som skal ha kidnappet over 30.000 barn og brukt dem som barnesoldater.

Videoen ble spredt og hyllet av mange kjendiser, inkludert Bill Gates og Barack Obama, men ble etter hvert også kritisert for å virke manipulerende og feilinformerende.

En falmende kriger

Etter at den største stormen rundt videoen la seg kom kritikerne på banen, og anklagde skaperne for å flytte veldig mye oppmerksomhet over på en allerede falmende krigsherre.

Kony anses å ikke være den samme trusselen han en gang var, med langt mindre tropper enn tidligere. Han er likevel ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen i Haag for mer enn 33 kriminelle handlinger, inkludert drap, voldtekt og slaveri.

Kritikere hevdet også at KONY 2012-kampanjen «tok» mange millioner dollar som andre organisasjoner kunne brukt på bistand til AIDS-områder og sultrammede, og dermed berørt langt flere afrikanere enn en eventuell Kony-pågripelse.

Oppmerksomheten rundt Joseph Kony har likevel ført til at jakten på han er trappet opp, og i mars ble 5000 soldater fra Sør-Sudan sendt ut for å pågripe eller nøytralisere LRA-lederen.

Cover the night

Skaperen Jason Russell, som for tiden er til behandling for et mentalt sammenbrudd etter all oppmerksomheten, og Invisible Children ønsker nå å skape enda mer blest rundt saken. Oppfølgingsvideoen skal komme ut tirsdag 3. april, og skal ifølge organisasjonens blogg blant annet inneholde ny informasjon om Cover the night.

Det verdensomspennende arrangementet Cover the night ble opprettet da KONY 2012-videoen herjet som verst, og oppfordrer folk til å dekke byer med plakater og klistremerker med informasjon om Kony den 20. april.

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.