Opprørsleder Joseph Kony - Joseph Kony har fått mye uventet oppmerksomhet etter at videoen KONY 2012 kom 5. mars. Nå får han om mulig mer.AP

Joseph Kony har fått mye uventet oppmerksomhet etter at videoen KONY 2012 kom 5. mars. Nå får han om mulig mer.

Foto: AP

KONY 2012-skaperne varsler oppfølgingsvideo

Organisasjonen bak KONY 2012-videoen varsler at en oppfølger kommer ut 3. april.

Det var 5. mars i år Jason Russell i organisasjonen Invisible Children la ut en 30 minutter lang video om ugandiske Joseph Kony, lederen for geriljagruppen Herrens motstandsarmé (LRA). Nå kommer oppfølgeren.

Jason Russell, co-founder of non-profit Invisible Children and director of "Kony 2012" viral video campaign, posing in New York - Jason Russell var hovedmannen bak KONY 2012. - Foto: BRENDAN MCDERMID / NTB Scanpix

Jason Russell var hovedmannen bak KONY 2012.

Foto: BRENDAN MCDERMID / NTB Scanpix

Den første videoen spredte seg som ild i tørt gress, og ble i løpet av få dager vist og delt over 100 millioner ganger. Målet var å øke oppmerksomheten rundt Joseph Kony som skal ha kidnappet over 30.000 barn og brukt dem som barnesoldater.

Videoen ble spredt og hyllet av mange kjendiser, inkludert Bill Gates og Barack Obama, men ble etter hvert også kritisert for å virke manipulerende og feilinformerende.

En falmende kriger

Etter at den største stormen rundt videoen la seg kom kritikerne på banen, og anklagde skaperne for å flytte veldig mye oppmerksomhet over på en allerede falmende krigsherre.

Kony anses å ikke være den samme trusselen han en gang var, med langt mindre tropper enn tidligere. Han er likevel ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen i Haag for mer enn 33 kriminelle handlinger, inkludert drap, voldtekt og slaveri.

Kritikere hevdet også at KONY 2012-kampanjen «tok» mange millioner dollar som andre organisasjoner kunne brukt på bistand til AIDS-områder og sultrammede, og dermed berørt langt flere afrikanere enn en eventuell Kony-pågripelse.

Oppmerksomheten rundt Joseph Kony har likevel ført til at jakten på han er trappet opp, og i mars ble 5000 soldater fra Sør-Sudan sendt ut for å pågripe eller nøytralisere LRA-lederen.

Cover the night

Skaperen Jason Russell, som for tiden er til behandling for et mentalt sammenbrudd etter all oppmerksomheten, og Invisible Children ønsker nå å skape enda mer blest rundt saken. Oppfølgingsvideoen skal komme ut tirsdag 3. april, og skal ifølge organisasjonens blogg blant annet inneholde ny informasjon om Cover the night.

Det verdensomspennende arrangementet Cover the night ble opprettet da KONY 2012-videoen herjet som verst, og oppfordrer folk til å dekke byer med plakater og klistremerker med informasjon om Kony den 20. april.

Siste nytt: Kultur

 • Kinofusjon i Tromsø og Trondheim

  Kinoene i Tromsø og Trondheim slår seg sammen og danner den tredje største kinokjeden i Norge.

  Selskapet skal hete Kinonor og får kinodirektør Arild Kalkvik i Trondheim Kino som daglig leder.

  Det ble annonsert under Filmfestivalen i Haugesund i dag.

 • Todd Terje - Foto: Christian Belgaux /
  Foto: Christian Belgaux

  Todd Terje på prestisjetung liste

  Den norske DJ-en Todd Terje er nummer 16. på listen over «de 200 beste låtene så langt dette tiåret». Det er det innflytelsesrike musikknettstedet Pitchfork som har satt opp listen.

  På førsteplass finner vi Grimes med låten Oblivion. Se hele listen her.

 • Tekno-legende varsler nytt album

  Teknoveteranen Aphex Twin kunngjorde denne uka sitt første album siden 2001. Nyheten ble først sluppet via en side på «det dype nettet», som ikke er tilgjengelig med vanlige nettlesere.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.