Hopp til innhold

Varsler demonstrasjoner mot Irving

Den omstridte forfatteren David Irving kommer til Oslo i dag. Irving planlegger å holde foredrag i egen regi på Lillehammer.

David Irving - her i 2007
Foto: Jon ENOCH / AFP

Flere organisasjoner lover at Irvings første Norgesbesøk på over 40 år ikke skal bli stor ferieidyll. Blitz og Aksjon Stopp Irving har varslet felles demonstrasjon på Lillehammer.

Også SOS Rasisme har grupper flere steder i landet som er parat på kort varsel for å møte Irving med bannere og slagord, dersom han dukker opp.

LES: Irving kommer til Lillehammer uansett

LES: Trekker invitasjon til Litteraturfestival

- Ren hatpropaganda

Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme, sier til NRK at det er to hovedgrunner til at de mobiliserer mot Irving.

- Det ene er at vi tror at nazismen ikke kan ties i hjel. Det ble forsøkt på 1930-tallet og det lykkes ikke. Det må vi lære av, sier Torbjørnsen.

- Det andre er at han har fått, og kommer til å få, masse oppmerksomhet. Noen få lytter til ham, noen hører ikke motargumentene, noen få kommer til å ende opp som nazister på grunn av en tur som denne Irving har nå, slår han fast.

SOS Rasismes parole sier at nazister ikke er velkomne til Norge. Antirasistlederen mener det ikke går an å forsvare David Irving sine uttalelser med ytringsfriheten.

- Dette er ikke tilfeldige ytringer, dette er ren hatpropaganda og det må vi møte med kraftig motstand.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober