Hopp til innhold

van Gogh solgt for nesten 500 millioner kroner

Oljemaleriet L'Allee des Alyscamps ble solgt for 150 millioner mer enn forventet.

Vincent Van Goghs painting L'Allee des Alyscamps.

KOSTBAR KUNST: van Goghs maleri L'Allee des Alyscamps ble solgt til en ukjent asiatisk kunstsamler under en auksjon i New York.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Vincent van Goghs (1853–1890) maleri L'Allee des Alyscamps ble nylig solgt for 66 millioner dollar under en auksjon hos Sotheby's i New York. Bildet ble malt i 1888 i Frankrike, bare en måned før den nederlandske kunstneren skar av seg øret.

Bildet ble solgt for nærmere 500 millioner kroner. Kunstverket var stipulert til å koste rundt 40 millioner dollar, og tiltrakk seg flere budgivere. En asiatisk kunsthandler som var i salen fikk tilslaget, skriver BBC.

Bildet ble solgt også i 2003, den gang for 12 millioner dollar, tilsvarende 88 millioner kroner.

– Verdt pengene

Kunsthandler og kunsthistoriker Morten Zondag, mener den ukjente mannen har gjort et godt kjøp.

– En tendens vi har sett har blitt forsterket de siste årene etter 2008, er at supersamlerne med mye penger strekker seg veldig langt for gode verker. Det er svært sjeldent at bilder i denne klassen er til salgs, siden mange er i offentlig eie.

Zondag forteller at det har vært spekulert i hvor viktig bildet er. Han mener salgssummen beviser viktigheten.

– Det er en flott pris. Jeg synes det er verdt pengene, men alt er relativt. I den størrelsen og fra den perioden i van Goghs karriere, er det det man må betale. Det er veldig sjelden at kjøperne sitter i salen og byr selv, veldig mange år siden. Det er en sensasjon.

Stiller ut i Norge

Kunstner Edvard Munch var inspirert av van Gogh. 9. mai stilles verkene til to av Europas dyktigste kunstnere ut sammen på Munch-museet i Oslo. Nederlands prinsesse Beatrix og dronning Sonja åpner utstillingen «VanGogh+Munch».

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.