Hopp til innhold

Uvisst om hele Top Gear-trioen slutter

Top Gear-programlederne James May og Richard Hammond hinter om at de kan komme til å forlate showet etter at Jeremy Clarkson ble sparket av BBC.

top gear programlederne

UVISST: Én for alle, alle for én? Det spekuleres nå på at også James May (til venstre) og Richard Hammond (til høyre) gir seg i Top Gear etter at Jeremy Clarkson mistet jobben i BBC.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Jeremy Clarkson får angivelig sparken fra BBC

SPARKET: Jeremy Clarkson får ikke fortsette som programleder i Top Gear.

Foto: PETER NICHOLLS / Reuters/NTB Scanpix

I går ble det kjent at 54 år gamle Jeremy Clarkson ikke får fortsette som programleder i Top Gear . Ifølge BBC måtte de sende en av sine produsenter på legevakta etter at Clarkson både var voldelig og grov i språket.

–– Produsenten tok seg selv til legevakt etter en voldelig episode der Jeremy Clarkson hadde skjelt ut produsenten grovt og langvarig, skriver administrerende direktør i BBC, Tony Hall i en uttalelse.

Nå går spekulasjonene høyt med hva som skal skje med det som er verdens største ikke-fiktive TV-show med 350 millioner ukentlige seere over hele verden.

James Mays Twitter-profil

SLUTTER? Top Gear-programleder James May omtaler seg nå som en «tidligere TV-programleder».

Foto: Skjermdump

James May og Richard Hammond har ledet showet sammen med Clarkson siden 2003, og BBC ønsker at de skal fortsette som programledere. Det store spørsmålet er om de også nå forlater showet.

«Kommer som en pakke»

James May uttaler nemlig at programledertrioen «kommer som en pakke», samtidig som han har endret de personlige opplysningene på sin Twitter-profil til «tidligere TV-programleder».

Samtidig omtaler Richard Hammond på Twitter sparkingen av Clarkson som «en trist ende på en era».

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

BBCs programdirektør Alan Yentob sier til BBC News at de ikke vil utelukke at Clarkson kan være velkommen tilbake ved en senere anledning, men at det vil ligge et stykke fram i tid.

Han sier også at han forstår det godt om May og Hammond har reservasjoner med tanke på å skulle fortsette.

– De er et team, og de har jobbet sammen lenge. De er veldig tett knyttet sammen. Spørsmålet om hva som skjer videre nå må blir en diskusjon mellom BBC Two-ledelsen og Top Gear-produsent Andy Wilman, sier Yentob.

Erstatter?

Det har blitt spekulert på at den bilgale radiostjernen Chris Evans, som i dag har sitt eget show på Radio 2, overtar etter Clarkson. Evans eier en av de mest verdifulle bilsamlingene i England og har blant annet en Ferrari 250 GTO fra 1963, som han i sin tid betalte 140 millioner kroner for.

Flere forventer at det nå vil bli budkrig for å sikre seg Clarksons tjenester, og både ITV, Sky og Netflix har blitt nevnt.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober