Hopp til innhold

Her er utøvernes Herwig-hyllest

Etter nesten 50 år i NRK kommenterte Jon Herwig Carlsen sin siste sending på søndag. Se utøvernes limerick-hyllester og Carlsens reaksjon her.

Video Jon Herwig Carlsen reagerer på limerick-hyllest

Jon Herwig Carlsen reagerer på limerick-hyllest

I dag var det slutt. Jon Herwig Carlsen sa sine siste ord på lufta, fra Khanty-Mansijsk i Russland. Det er punktum for en 45 år lang NRK-karriere.

Carlsen har vært en bauta i norsk sportsjournalistikk. Han er opphavsmannen til uttrykket «stafett er stafett» og mannen bak skriket «La ham få en stav da» da Oddvar Brå brakk den berømte staven i Oslo i 1982. I de siste årene har han foret det norske folk med limericker fra kommentatorbua.

LES OGSÅ: Jon Herwig Carlsen dukket opp hos Lindmo
LES OGSÅ: Bjørndalen-sensasjon toppet Jon Herwig Carlsens innholdsrike kommentatorkarriere

Jon Herwig har holdt på med hyllesttelegrammer til utøverne siden VM i Oslo i 1982, og med de etterhvert så velkjente limerickene siden 1994, da han inngikk samarbeid med «Nordigarden» og Helge Rynning, som siden ble faste innslag i vintersportsendingene.

Samarbeidet har vært godt. Såpass godt at de to ga ut boka «Poeski for sportsidioter», en limerickbok med høydepunktene fra vintersporten etter Lillehammer-OL.

«Vi vil savne deg stort»

I anledning Carlsens siste renn som kommentator ba NRK.no en rekke utøvere og kolleger gi ham sine egne limericker som takk for lang tjeneste – og for å ha satt farge på og liv til deres prestasjoner.

Martin Schanche er fortsatt synonymt med rally i Norge, og Jon Herwig Carlsen fulgte karrieren hans tett. Her er hans limerick til kommentatoren:

Kjære Jon, du kan slutte med stil.
Femti år (nesten) med sport og med bil
og med bilsport så klart
for med deg var det fart
over feltet med kunnskap og smil!!

Martin Schanche

Skiskytter Synnøve Solemdal prøver seg også:

Du var med helt fra før vi ble født
Inspirert oss og trodd på oss støtt.
Optimisten i bua
som alltid har trua.
Vi vil savne deg stort – er vi nødt???

Synnøve Solemdal

Slik så det ut da utøverne fikk fremføre sine hyllester til Jon Herwig Carlsen. Alle limerickene, med unntak av Espen Bredesen, er skrevet av Nordigarden.

(Saken fortsetter under videovinduet.)

Video Limerick-hyllest til Jon Herwig Carlsen

Limerick-hyllest til Jon Herwig Carlsen

En av NRKs viktigste

Arne Scheie er en av de som kjenner Jon Herwig best.

– Med fare for å høres litt pompøs ut, vil jeg si at han har vært en av de viktigste personene i NRKs historie, med en arbeidsinnstilling det lyser av. Han har på mange måter vist andre hvordan man skal opptre proft i fjernsynsbransjen. Hans forberedelser og innstillinger til det han skal gjøre er eksempler til etterfølgelse, sier Scheie til NRK.no.

LES OGSÅ: - Det største høgdepunktet er Tour de Ski
LES OGSÅ: - OL på Lillehammer er det største

Jon Herwig Carlsen har vært sportskommentator i NRK siden 1967, men han har også hatt andre jobber i organisasjonen.

– Han har vært svært anvendelig. Han har kunnet gjøre alt, og ingen jobb har vært for liten. Han har tatt med seg den samme profesjonaliteten i alt han har gjort, sier Scheie.

–Vemodig

Selv delte Scheie kommentatorboksen med Jon i tolv år.

– Jeg har hatt den gleden å jobbe sammen med ham lenge, og de tolv sesongene det ble er noen av de hyggeligste årene jeg har hatt, sier Scheie til NRK.no.

– Hva tenker du om at han nå går av?

– Et stort savn for NRK. For meg personlig er det vemodig at en god venn og kollega forsvinner. Men det er et valg han har tatt, og han skal respekteres for det. Alle takker ham for den utrolige innsatsen han har lagt ned, sier han.

Video: Carlsen takker for seg på direkten (saken fortsetter)

Video Jon Herwig Carlsen takker for seg

Her er Jon Herwig Carlsens siste kommentar for NRK.

– En levende legende

Sportssjef Rune Haug er heller ikke begeistret for å se Jon Herwig gi seg.

– Langrenn og skiskyting er de idrettene i Norge som mest populære på TV. Det har Jon Herwig Carlsen vært en veldig viktig bidragsyter til, sier Haug.

Haug sier det er inspirerende å omgås en levende fjernsynslegende.

– Det blir utfordrende å finne en kommentatorkabal i skiskyting som gjør at savnet etter Carlsen blir minst mulig, men på samme måte som Andreas Stabrun Smith har erstattet Kjell Kristian Rike på en ypperlig måte, så skal finne vi en ny kommentatorkabal som fortsatt gir seerne store opplevelser på NRK, sier han.

LES OGSÅ: Se Elses frekke limerick om Northug

Fikk gådehud av Carlsen

Haug var reporter under skiskytings-VM i 2003, da han snek seg inn til Carlsen og Rike i et av deres store øyeblikk. Ole Einar Bjørndalen skjøt fire fulle hus i orkan.

– Det er ikke ofte man får gåsehud når man gjør TV-opptak, men det var stort. Og så var det nesten like stort i ungdomstida hjemme utenfor Molde, da moren min kom hjem fra byen etter å ha feiret bursdagen sin - og kunne fortelle at Jon Herwig Carlsen hadde bydd henne opp til dans. Jeg tror det var minst like stort for faren min som var den som oppfordret Carlsen til å by opp bursdagsbarnet, sier Haug.

  • Har du din egen hyllestlimerick å dele med oss? Skriv dem inn i kommentarfeltet under artikkelen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober