Utlendingene elsker Aschehoug

Jostein Gaarders nye roman, "Sirkusdirektørens datter", oversettes til stadig flere språk. Aschehoug forlag regner med at minst 20 land vil sikre seg boken.

Av:
Anne Cathrine Straume

Interessen i utlandet for norsk litteratur er økende, og ikke minst er tallene gledelige for Aschehoug forlag. Jostein Gaarder er den Aschehoug-forfatteren som selger aller mest. Hans siste roman, "Sirkusdirektørens datter", ble solgt til ni land i løpet av noen få uker, og den er forventet solgt til over 20 land, melder forlaget.

Kjærstad i vinden

Jan Kjærstad, som i fjor mottok Nordisk Råds Litteraturpris, befester sin internasjonale posisjon. "Oppdageren" ble i fjor solgt til Israel, "Forføreren" til Island - og land som allerede har utgitt hele trilogien om Jonas Wergeland, retter blikket mot tidligere titler. Blant annet skal Samleren forlag i Danmark utgi "Det store eventyret" fra 1988.

Jo Nesbø, Unni Lindell og Ketil Bjørnstad er andre Aschehoug-forfattere som selges til en rekke land. Kurt Aust, som må regnes som en fersking på forlaget, er allerede oversatt til seks språk.

Stigende interesse for norske bøker

Aschehoug forlag har i 2001 inngått flere kontrakter om salg av norske bøker til utlandet enn noensinne. Hele 87 kontrakter er inngått med forlag i 29 land. Skjønnlitteratur for voksne utgjør den største delen av kontraktene, her er hele 48 titler solgt til 24 land.

Salg av norsk litteratur er blitt en stadig viktigere del av forlagsvirksomheten i de siste årene, ikke minst i kjølvannet av Jostein Gaarders internasjonale gjennombrudd med "Sofies verden" fra midten av 1990-tallet.

Ordfører i Hole, Per Berger. - BER OM HJELP: Ordfører i Hole kommune, Per Berger, oppfordrer Auf og Ap å vise mer forståelse i behandlingen av Sørbråten enn de har gjort på Utøya. I tillegg har han fått nok av å være syndebukk hva angår planleggingen av minnesmerkene i området. Han sier han forvalter Plan- og bygningsloven, ikke folks følelser og etterlyser et større apparat til å håndtere slike saker i fremtiden. - Foto: Per Mandt /

Ordfører i Hole: Det er ikke plass for følelser i loven vi forvalter

Ordfører i Hole sier oppgavene etter 22. juli er blitt for store for kommunen. Han etterlyser et apparat som bedre kan håndtere folks følelser enn det plan- og bygningsloven kan. Eskil Pedersen mener dette er unødvendig: – Kommunens oppgave er ikke å synes å føle, men forholde seg til regelverket.

Les saken

Siste nytt: Kultur

 • Justin Bieber - Foto: Uncredited / Ap
  Foto: Uncredited / Ap

  Bieber siktet for eggkasting

  Popstjernen skal ha kastet egg mot naboens hus i januar i år, og vil nå bli siktet for forholdet, sier distriktsadvokaten i Los Angeles ifølge Fox News. Naboen har fortalt nettstedet TMZ at Bieber og vennene hans kastet flere egg mot huset.

 • Thor: The Dark World - Foto: JAY MAIDMENT / The Walt Disney Company Nordic
  Foto: JAY MAIDMENT / The Walt Disney Company Nordic

  «Thor 2» fikk million-insentiver

  Den britiske regjeringen sponset produksjonen av Marvel Studios «Thor: The Dark World» med rundt 245 millioner kroner i skatterefusjoner gjennom sin insentivordning, skriver The Independent.

 • Emma Watson blir goodwillambassdør

  FNs kvinneenhet UN Women utnevner Harry Potter-stjernen Emma Watson til ny goodwillambassadør. Nyheten fikk organisasjonens nettsted til å krasje.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.