Hopp til innhold

USAs ambassade markerer Europride

Den amerikanske ambassaden i Oslo har pyntet sikkerhetsbøylene i regnbuefarger. – En fin måte å støtte kampen for homofiles rettigheter, sier ambassaden.

Den amerikanske ambassaden Europride

I Henrik Ibsens gate i Oslo har deb amerikanske ambassaden pyntet sikkerhetsbøylene sine i regnbuens farger for støtte kampen for LHBT-rettigheter.

Foto: US Embassy Oslo

Fredag åpner Europride-festivalen i Oslo, og i juni feirer amerikanerne Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Pride Month, blant annet for å hedre Stonewall-opptøyene som markerte starten på kampen for homofiles rettigheter i USA i 1969.

I den forbindelse har ambassaden dekorert sikkerhetsbøylene utenfor bygget i regnbuefargene for å vise støtte til kampen for lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoners-rettigheter (LHBT-rettigheter).

– Vi synes dette er en fin måte å vise vår støtte til LHBT-rettigheter, og å bli med på feiringen av Europride. Rettigheter for LHBT-personer er en viktig del av USAs arbeid for menneskerettigheter over hele verden, sier Chargée d’affaires ved ambassaden, Julie Furuta-Toy, i en pressemelding.

– Litt overrasket

Bård Nylund, som er leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), er glad og overrasket for markeringen.

Bård Nylund

Bård Nylund, leder i LLH, mener markeringen er et tydelig signal på at USA støtter kampen for de homofiles rettigheter.

Foto: LLH

– Jeg kjørte forbi ambassaden i morges, og ble litt overrasket. Utrolig kult at de markerer det så tydelig ute i gatebildet, og på nett. Amerikanerne sender et tydelig signal om at de støtter LHBT-rettigheter.

Europride-festivalen varer fra 20- til 29. juni, og på plakaten står flere konserter, utstillinger og debatter. Den 28. juni går Europride-paraden fra Grønland til Aker Brygge.

Oslo var også vertskap for festivalen i 2005, som avholdes årlig i forskjellige europeiske byer.

– Representerer toleranse og rettferdighet

Presseoffiser ved ambassaden i Oslo, Kim Dubois, forteller til NRK at tilbakemeldingen på markeringen har vært positiv.

– Vi har fått veldig positiv tilbakemelding, både på sosiale medier og ellers. Disse fargene representerer toleranse, verdighet og rettferdighet, og det tror jeg er noe mange nordmenn setter pris på.

Ambassaden har også bidratt til programmet under Europride-festivalen i Oslo, og har hentet inn menneskerettighetsaktivisten Beth Semsky fra USA. Semsky skal lede et idéverksted rundt LHBT-rettigheter i Oslo neste uke.

Laster Twitter-innhold

Skapte debatt i Israel

Ambassaden i Norge er ikke den eneste som har støttet de homofiles rettigheter den siste tiden. Forrige uke heiste den amerikanske ambassaden i Israel regnbueflagget ved siden av det amerikanske.

Stuntet i Tel-Aviv skapte debatt på ambassadens Facebook-side, og mange krevde at ambassaden måtte fjerne flagget umiddelbart.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober