Underholdende rap

Side Broks andre CD «Kar me kjøme frå»slippes denne uken. Side Broks dialekt-rap handler om oppvekst og fyllerør i Hovdebygda på Sunnmøre. Humoren er rånete og sjarmerende og ofte sterkere enn musikken.

Side Brok, eller "sagge-bukse", er et av hip hops viktigste plagg, og det denne gruppen gjør er å turnere både teknikken og innholdet i hip hop og rap med stor fortellerevne, kjærlighet til hjembygda og en lite puritansk holdning til hva som er lov innenfor genren.

Side Brok følger nå opp suksessdebuten «Høge Brelle» fra 2004 med elleve snapshots fra ungdomstida med ugagn, fyll, sex og en passe ukorrekt overdose med harry og arrogant sjølskryt. Rappingen til Runar Gudnason er et naturlig midtpunkt, selv om stemmen hans er skingrete og fremdeles ikke noe for alles smak.

Organisk

Starten «Inn» og avslutningen «Ut» fungerer sikkert helt fint som konsert-fyllstoff for et publikum godt i siget, men på plate føles disse sporene som unødvendig funk-jamming. Det fungerer mye bedre der Side Brok viser tyngde, med nye og mørkere sider som er både troverdige og godt fortalt.

I «Mas» er Runar Gudnason, også kjent som Sjef R eller Thorstein Hyl III, i den mentale kjelleren der det å lage rim er eneste redning. Med låter som «Godt Forbilde» og «Kjeltring» groover det kledelig organisk med feitere og dypere bass enn Side Brok har vist før.

Musikalsk er ikke «Kar me kjøme frå» en veldig spennende plate, men den er herlig uhøytidelig med mange tekster og rim som går utenpå det meste av norsk rap. Ofte er de rytmiske mitraljøse-serier med gode og moderne bygdefortellinger. Side Brok er ikke heldige med dancehall-underlaget på sporet «Sjarmør», men teksten er morsom og kanskje det mest harry eksempelet jeg har hørt av skitten rap på norsk.

Kulturnytt, NRK P2, 7. februar 2006

Lyd og video

Siste nytt: Kultur

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

 • team me team me - Foto: Team Me / Handout / NTB Tema
  Foto: Team Me / Handout / NTB Tema

  Skrev musikk, tok ikke spaferie

  Team Me ble bejublet for 2011-debuten, siden ble det stilt – til nå.

  Indiepopyndlingene som vant Spellemann for «To The Treetops», slipper denne uken oppfølgeren «Blind As The Night».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.