Hopp til innhold

Ukrainsk filmskaper tiltalt for terror

Den ukrainske filmregissøren Oleg Sentsov ble i fjor pågrepet av russiske myndigheter på Krimhalvøya og siktet for terrorplanlegging. I dag startet rettssaken i militær domstol.

Oleg Sentsov

TILTALT FOR TERROR: Den ukrainske filmregissøren Oleg Sentsov, mest kjent for filmen Gamer fra 2011, ble i fjor pågrepet av russiske myndigheter siktet for å ha planlagt terror.

Foto: STRINGER / Reuters

Oleg Sentsov ble pågrepet i byen Simferopol på Krimhalvøya i mai i fjor, anklaget for å ha deltatt i terrorhandlinger. Tirsdag var første dag i rettssaken der han risikerer 20 års fengsel. Det skriver BBC.

Oleg Sentsov

HEVDER SIN USKYLD: Sentsov hevder han er uskyldig og at han ble banket opp i fengselet i 24 timer i et forsøk på å tvinge ut en tilståelse.

Foto: STR / Ap

Sammen med den ukrainske aktivisten Alexander Kolchenko, stod den 39 år gamle regissøren tiltalt i militærdomstolen i byen Rostov-on-Don i Nord-Kaukasus.

– Jeg anser ikke denne domstolen som en domstol i det hele tatt, så du kan vurdere hva du vil, sa han i retten ifølge nyhetsbyrået av AFP.

Sentsov står tiltalt for å ha organisert en terrorgruppe og for å planlegge et terrorangrep på Krimhalvøya. Påtalemyndighetene hevder blant annet at han var involvert i to brannangrep i byen Simferopol på oppdrag fra den ekstreme ukrainske gruppen Right Sector.

Blir Sentsov funnet skyldig risikerer han opp mot 20 år i fengsel.

Tortur

Saken mot Sentsov baserer seg i hovedsak på bevis gitt av to menn som allerede er dømt til syv års fengsel.

Regissøren sier selv at rettssaken er politisk motivert og hevder han ble banket opp i fengsel i 24 timer i et forsøk på å tvinge ut en tilståelse fra ham.

Etterforskerne i saken har på sin side nektet å opprette en sak på bakgrunn av påstandene om tortur, og hevder blåmerkene var selvforskyldt og at Sentsov var glad i sado-machoisme, sier Sentsovs forsvarer.

Støtteerklæringer

Wim Wenders

STØTTE: Sentsov har fått støtte fra en rekke kjente regissører, blant annet Oscarnominerte Wim Wenders.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Sentsov ble arrestert fire uker etter at Russland annekterte Krimhalvøya.

Regissøren avviser anklagene mot ham og flere kjente filmregissører har stått frem for å visen sin støtte, blant annet Wim Wenders, Mike Leiugh, Stephen Daldry og Pedro Almodóvar.

Den ukrainske regjeringen mener Sentsov, mest kjent for filmen Gamer fra 2011, er en politisk fange.

I tillegg til en rekke kjente europeiske regissører, har også den russiske regissøren Nikita Mikhalkov, som har sterke bånd til president Vladimir Putin og åpenhjertig har støttet annekteringen av Krimhalvøya, kommet med støtteerklæringer til Sentsov.

Ikke alene

Den 39 år gamle regissøren er ikke den eneste kjente ukrainske personlighetene som er fengslet i Russland. Militærpilot Nadiya Savchenko avventer også rettssak i Sør-Russland anklaget for å ha drept to personer.

Både Sentsov og Savchenko har blitt beskrevet av USA som ukrainske fanger holdt av Russland.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.