Hopp til innhold

TV-krig mellom Georgia og Russland

Halvannet år etter at Georgia og Russland møttes på bakkenivå, utspiller kampen seg nå på TV-skjermene.

First Caucasian
Foto: Skjermdump: First Caucasian

I januar i år startet det statlige, georgiske TV-selskapet Georgia Public Broadcasting (GPB) de første sendingene til TV-kanalen First Caucasian . Kanalen er den første ikke-russiske TV-kanalen i Kaukasus som sender på russisk.

Sendingene ble først vist via internett, før de fra midten av januar ble distribuert via den franske satelitten Eutelsat. Satelittoverføringen gjorde det mulig for TV-seere i de russiske nordkaukasiske republikkene som Dagestan og Ingusjetia å følge sendingene.

Men 28. januar var det slutt på satelittoverføringene. Georgierne stilte seg uforstående til bruddet ettersom de hadde flere uker lange forhandlinger bak seg. Franskmennene på sin side mente at man kun hadde gjort en avtale om en prøveperiode.

– Anti-russiske holdninger

Mikhail Saakashvili

Georgias president Mikhail Saakashvili har uttalt at hans regjering er forpliktet til pressefrihet.

Foto: Shakh Aivazov / Scanpix/AP

I Georgia tror man heller at Russland har presset franskmennene. Den georgiske presidenten, Mikhail Saakashvili, kaller bruddet i satelittoverføringene en meget farlig, internasjonal sensurering.

Samtidig minner han om at russiske TV-sendinger distribueres i Georgia via vestlige satelitter.

First Caucasian har ifølge den statlige kringkasteren GPB som mål å eksportere sannheten om Georgia. Styreleder i GPB, Levan Gakheladze, sier også at de vil fortelle sannheten om hva som skjer i Russland, både i Nord-Kaukasus og hovedstaden Moskva.

I Russland har den russiske viseinnenriks- ministeren Arkadij Jedelev uttalt at kanalen er til for å plante antirussiske holdninger og ekstremisme.

– Dette er en georgisk propagandamaskin - sponset av amerikanske strukturer - som tsjetsjenske opprørskrigere vil nyte godt av, sa Jedelev i midten av januar i år.

Kritiseres for manipulering

Nylig ble georigiske myndigheter kritisert for å manipulere mediene, og spesielt TV-nyhetssendingene av organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ).

Selv om pressefriheten i landet er langt bedre enn i mange andre tidligere Sovjetstater, hevder kritikere at den georgiske pressen i dag står mindre fritt enn den gjorde før den såkalte Roserevolusjonen i 2003.

Den georgiske presidenten Mikhail Saakashvili uttalte nylig i London at hans regjering er forpliktet til pressefrihet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Stevner satelittselskap

I Frankrike har både journalister, politikere og andre kjendiser forlangt at Eutelsat gjenopptar distribusjonen av First Caucasian umiddelbart. I et åpent brev i den franske avisen Liberation beklager de utestengningen av den georgiske kanalen.

Georgia på sin side har stevnet selskapet for retten, samtidig som de fører forhandlinger med det amerikanske satelittselskapet Hot Bird om å få sende via deres satelitter.

Enn så lenge må First Caucasian distribuere via internett. Men om de når målgruppene i i Nord-Kaukasus, er usikkert, ganske enkelt fordi internett er lite utbredt.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)