Hopp til innhold

Unntakstilstand i Pompeii

Dårlig vedlikehold gjør at turistene svikter Pompeii. Nå får attraksjonen endelig oppmerksomhet fra italienske myndigheter.

Besøkende ser på en av mumiene i Pompeii
Foto: GIAMPIERO SPOSITO / REUTERS

2,6 millioner turister besøker vulkanbyen Pompeii hvert år, men vedlikeholdet av området er så dårlig at turistene har begynt å svikte. Italienske myndigheter har erklært unntakstilstand i Pompeii.

- Unntakstilstand høres veldig dramatisk ut. Italienske politikere har en forkjærlighet for å bruke dette ordet, men situasjonen er for så vidt alvorlig nok, sier NRKs utenriksmedarbeider Arnt Stefansen til Kulturnytt.

Magisk by

Den romerske byen Pompeii ble begravd da vulkanen Vesuv hadde et utbrudd i år 79 e.Kr. Pompeii ble først rammet av jordskjelv, så av vulkanutbrudd. Byen ble ikke truffet av lava under vulkanutbruddet, men ble begravd i asken. Derfor ble ikke det som var i byen ødelagt.

- Pompeii er nærmest magisk. Man kan gå rett inn i hverdagen og ser den som sto ved kjøkkenbenken, arbeidsplassen eller den som sto og solgte noe på torget i en perfekt gjengivelse. Det er få steder i verden hvor man kan gå inn i hverdagen til menneskene i antikken slik man kan gjøre i Pompeii, sier Stefansen.

Rundt 1750 ble stedet gravet ut med hulrom i asken som beskyttet det som var der. Mennesker, dyr og gjenstandene var ødelagt, men hulrommene ble fylt med gips til perfekte kopier av det virkelige livet. Italienske myndigheter har ikke tatt godt nok vare på Pompeii.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Den eventyrlige byen Pompeii
Foto: GIAMPIERO SPOSITO / REUTERS

Italia har flest arkeologiske funn i verden, og bare hovedstaden Roma besitter over sytti prosent av dem.

Verdensarvlisten

- Man har så mange steder og det kreves så store ressurser at man har ikke klart å holde det vedlikeholdsnivå som har vært nødvendig. Dette er en sak som har vært oppe i italiensk kulturpolitikk lenge, det har vært forskjellige fokus, og nå er fokuset på Pompeii. De ressursene som brukes i Italia er svimlende i forhold til hvilket som helst annet land. Dette handler også om lokalpolitikk og hvilke prioriteringer som foretas, sier Stefansen.

Nå har italienske myndigheter innsett at turistene, som sørger for en inntekt på omlag 160 millioner kroner hvert år, har begynt å svikte Pompeii.

- Italienske myndigheter skal nå gjøre et krafttak for å få opp standarden. De har oppnevnt en kommisjonær direkte under regjeringen som skal ta tak i disse problemene. Dette er tross alt et sted som står på verdensarvlisten til Unesco, sier Arnt Stefansen.

Gipsavstøpninger fra Pompeii
Foto: GIAMPIERO SPOSITO / REUTERS

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.