Hopp til innhold

Truls Mørk tilbake på topp

Truls Mørk imponerte i sitt norske comeback etter to års sykdom. Med sin store, vakre klang er han fremdeles cellistenes Rolls-Royce. Men noe nært og sårt har sneket seg inn i musiseringen. Det gjorde comebacket ekstra rørende.

Video Truls Mørks med comeback og Sibeliuspris

Se klipp fra konserten her.

Da Truls Mørk entret podiet foran et stappfullt konserthus, ble han mottatt med flere minutters applaus før han hadde spilt en eneste tone.

Sykdommen og lammelsen som satte en av verdens fremste cellister ut av spill var et sjokk for det klassisk-interesserte publikum over hele verden. Gjensynsgleden og forventningene var store.

Tilbake på topp

Alle skuldre senket seg da de første tonene fra Dvoraks store cellokonsert bredte seg ut i salen.

Tonen glødet av mørkt edeltre, klangen var like stor som før, og fraseringene så organiske at det var som om en høyere himmel ble spent over oss alle.

Truls Mørk er definitivt tilbake i toppform!

Se også: Mørk må avlyse

Mer nærhet enn før

Konserten er stor og klanglig krevende, med symfoniske dimensjoner. Den egner seg godt for den norske cellistens velklang, som har spilt den mange ganger tidligere, også på CD.

Men noe var annerledes. Intensiteten i uttrykket har dreid seg mer mot en intim nærhet enn tidligere. Noe sårt og vart har sneket seg inn i musiseringens brede spekter. Det gjorde at man kunne høre en knappenål falle noen øyeblikk der ute i den lyriske, vakre 2.satsen.

Det var som om tiden sto stille.

Oppjaget symfoni

Eivind Gullberg Jensen. Foto: Paul Bernhard.

Den norske dirigentstjernen Eivind Gullberg Jensen ledet Oslofilharmonien.

Foto: Paul Bernhard.

Den stemningen skal også dirigent Eivind Gullberg Jensen og orkesteret ha sin del av æren for. De fulgte solisten tett inn i verkets mest intime hjørner.

Men slik var det ikke før pause. Schumanns 1.symfoni er ikke komponistens beste. Den norske dirigenten jobbet hardt for å få frem verkets lyse, optimistiske energi, men han og orkesteret greide aldri å samle seg om den lette, mellomeuropeiske schwungen som ligger latent.

Resultatet ble upresist og oppjaget.

Rørende

Men alt det var glemt da hovedpersonen hadde tatt hjemmepublikummet med storm. En stoisk, vakker avslutning gjorde comebacket ekstra rørende, og minnet oss om alt godt vi nå har i vente fra denne kunstneren fremover.

Etter konserten ble Truls Mørk tildelt Sibeliusprisen på 100 000 kr velfortjent, selvfølgelig.

Konserten blir sendt på NRK TV i april, men du kan høre et klipp fra konserten i videoen øverst.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.