Hopp til innhold

- Håper Norge sender mange journalister til Aserbajdsjan

Eurovision Song Contest vil ikke forandre på forholdene internt i Aserbajdsjan, men det vil hjelpe med å sette fokus på problemene, mener Berit Nising Lindeman i Den norske Helsingforskomiteen.

Eurovision Song Contest i Aserbajdsjan 2012

Aserbajdsjan skal arrangere Eurovision Song Contest i 2012.

Foto: Fotomontasje: Scanpix/EBU

I mai 2012 vil det autoritære regimet Aserbajdsjan for første gang arrangere Eurovision Song Contest. Landet er en versting i Europa når det kommer til brudd på menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Les: Krever sikkerhet for deltakerne i Aserbajdsjan

Mens enkelte eksperter har pekt på at dette kanskje kan bidra til å skape et mer demokratisk samfunn, er Den norske Helsingforskomité skeptisk til dette.

Berit Nising Lindeman

Berit Nising Lindeman i den norske Helsingforskomiteen tror ikke ESC vil føre til store endringer i Aserbajdsjan.

Foto: Den norske Helsingforskomité

- Det vil i så fall kun være tilfellet i perioden mens konkurransen pågår, mener informasjonsleder og rådgiver i Den norske Helsingforskomiteen, Berit Nising Lindeman.

Dømmer unge aktivister og bloggere til fengsel

Hun tror lite vil være forandret når Eurovision er over i slutten av mai neste år.

- Det vil muligens være færre store skandaler nå i tiden fremover, men jeg har mine tvil. Selv etter at Aserbajdsjan vant Eurovision i mai, har de dømt unge aksjonister og bloggere til fengsel på politisk grunnlag. Når konkurransen er over vil ingenting være forandret. Men jeg tror dette gir anledning til å få slike ting frem i lyset, og sånn sett er det positivt.

Lindeman ser ingen grunn for at Norge ikke burde delta i konkurransen, men kommer samtidig med en oppfordring til norske journalister:

- Jeg syns Norge bør delta. Og så bør vi sende en masse journalister for å dekke dette og skrive om forholdene i Aserbajdsjan.

Garanterer for journalistenes og deltakernes sikkerhet

Den Europeiske Kringkastingsunion (EBU) har ansvar for å arrangere den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen sammen med de lokale arrangørene. Jon Ola Sand, som er EBUs øverste sjef for Eurovision, sier at Aserbajdsjan må garantere for alles rett til å tale fritt.

- Det er helt essensielt for EBU at alle journalister som skal dekke ESC i Baku kan jobbe og utrykke seg fritt. Internett og telefonnettet må være tilgjengelig og usensurert og det må være enkle visumløsninger. Delegasjoner, publikum, fans og medier må kunne delta i ESC 2012 på samme måte og under samme forutsetninger som tidligere år, sier han til NRK.no.

Les: Kan ESC forandre Aserbajdsjan?

Lindeman ser ingen grunn til å betvile dette.

- Aserbajdsjan har et lovverk som regulerer ytringsfriheten i veldig stor grad. For eksempel er det forbudt å ta bilder av offentlige personer og publisere dette uten samtykke fra den som er avbildet. På den annen side er ikke dette lovverket skapt for internasjonal presse, men for lokale journalister; det er gjort for å krenke ytringsfriheten nasjonalt. Myndighetene er veldig opptatt av å skape minst mulig skandale, så jeg tipper at de ikke opphever lovene, men at de velger å se gjennom fingrene på slikt under dette under arrangementet, og så gå tilbake til slik det var før når Eurovision er over.

Les også: Ansatte kona til å lede Eurovision

Passer på hverandre

Kronprins Haakon sammen med president Ilham Aliyev og hans kone Mehriban Aliyeva av Aserbajdsjan

Også Kronprins Haakon har denne uken besøkt Aserbajdsjan. Her sammen med president Ilham Aliyev og hans kone Mehriban Aliyeva.

Foto: Frode Overland Andersen / UD / Scanpix

Da OL ble arrangert i Kina i 2008, opplevde mange journalister at de ble nektet å skrive negative saker om de kinesiske myndighetene, og at det var vanskelig å reise fritt rundt i landet. Lindeman tror liknende situasjoner kan oppstå i Aserbajdsjan.

- Det eneste jeg tenker kan bli problem er hvis journalister reiser til andre steder enn Baku for å dekke andre aspekter ved landet enn denne sangkonkurransen. Da kan det tenkes at de støter på problemer. Men samtidig, hvis en journalist får problemer, vil det være over 2000 andre utenlandske journalister på plass for å skrive om det, derfor har jeg tro på at det går bra.

- EBU fokuserer på å gjennomføre en vellykket konkurranse, der de ivaretar de internasjonale delegasjonenes sikkerhet. Bør de engasjere seg mer i lokalbefolkningens problemer?

- Nei, det syns jeg ikke er deres oppgave. Men de bør gå ut med en rungende oppfordring til alle journalister som reiser om å engasjere seg i dette. Jeg vil jo ønske at artistene som deltar også tok opp dette. Men journalistene som reiser har et spesielt ansvar her, sier Lindeman.

- Syns du man bør arrangere Eurovision Song Contest i et land som Aserbajdsjan?

- Jeg må innrømme at min første reaksjon var ’pokker heller’. Men en time etter at landet hadde vunnet, så jeg hvor mye som ble skrevet om dette på facebook og i pressen, og jeg skjønte at dette blir bra. Her kan man gjøre kjent for Europa hva Aserbajdsjan egentlig er og hva som foregår. Vi merker en helt annen interesse rundt landet nå en før. Litt hjulpet av kronprinsen, selvfølgelig.

Les: Dette er vinnerne av ESC 2011

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP