Eurovision Song Contest i Aserbajdsjan 2012 - Aserbajdsjan skal arrangere Eurovision Song Contest i 2012. - Foto: Fotomontasje: Scanpix/EBU /

Aserbajdsjan skal arrangere Eurovision Song Contest i 2012.

Foto: Fotomontasje: Scanpix/EBU

- Håper Norge sender mange journalister til Aserbajdsjan

Eurovision Song Contest vil ikke forandre på forholdene internt i Aserbajdsjan, men det vil hjelpe med å sette fokus på problemene, mener Berit Nising Lindeman i Den norske Helsingforskomiteen.

I mai 2012 vil det autoritære regimet Aserbajdsjan for første gang arrangere Eurovision Song Contest. Landet er en versting i Europa når det kommer til brudd på menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Les: Krever sikkerhet for deltakerne i Aserbajdsjan

Mens enkelte eksperter har pekt på at dette kanskje kan bidra til å skape et mer demokratisk samfunn, er Den norske Helsingforskomité skeptisk til dette.

Berit Nising Lindeman - Berit Nising Lindeman i den norske Helsingforskomiteen tror ikke ESC vil føre til store endringer i Aserbajdsjan. - Foto: Den norske Helsingforskomité /

Berit Nising Lindeman i den norske Helsingforskomiteen tror ikke ESC vil føre til store endringer i Aserbajdsjan.

Foto: Den norske Helsingforskomité

- Det vil i så fall kun være tilfellet i perioden mens konkurransen pågår, mener informasjonsleder og rådgiver i Den norske Helsingforskomiteen, Berit Nising Lindeman.

Dømmer unge aktivister og bloggere til fengsel

Hun tror lite vil være forandret når Eurovision er over i slutten av mai neste år.

- Det vil muligens være færre store skandaler nå i tiden fremover, men jeg har mine tvil. Selv etter at Aserbajdsjan vant Eurovision i mai, har de dømt unge aksjonister og bloggere til fengsel på politisk grunnlag. Når konkurransen er over vil ingenting være forandret. Men jeg tror dette gir anledning til å få slike ting frem i lyset, og sånn sett er det positivt.

Lindeman ser ingen grunn for at Norge ikke burde delta i konkurransen, men kommer samtidig med en oppfordring til norske journalister:

- Jeg syns Norge bør delta. Og så bør vi sende en masse journalister for å dekke dette og skrive om forholdene i Aserbajdsjan.

Garanterer for journalistenes og deltakernes sikkerhet

Den Europeiske Kringkastingsunion (EBU) har ansvar for å arrangere den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen sammen med de lokale arrangørene. Jon Ola Sand, som er EBUs øverste sjef for Eurovision, sier at Aserbajdsjan må garantere for alles rett til å tale fritt.

- Det er helt essensielt for EBU at alle journalister som skal dekke ESC i Baku kan jobbe og utrykke seg fritt. Internett og telefonnettet må være tilgjengelig og usensurert og det må være enkle visumløsninger. Delegasjoner, publikum, fans og medier må kunne delta i ESC 2012 på samme måte og under samme forutsetninger som tidligere år, sier han til NRK.no.

Les: Kan ESC forandre Aserbajdsjan?

Lindeman ser ingen grunn til å betvile dette.

- Aserbajdsjan har et lovverk som regulerer ytringsfriheten i veldig stor grad. For eksempel er det forbudt å ta bilder av offentlige personer og publisere dette uten samtykke fra den som er avbildet. På den annen side er ikke dette lovverket skapt for internasjonal presse, men for lokale journalister; det er gjort for å krenke ytringsfriheten nasjonalt. Myndighetene er veldig opptatt av å skape minst mulig skandale, så jeg tipper at de ikke opphever lovene, men at de velger å se gjennom fingrene på slikt under dette under arrangementet, og så gå tilbake til slik det var før når Eurovision er over.

Les også: Ansatte kona til å lede Eurovision

Kronprins Haakon sammen med president Ilham Aliyev og hans kone Mehriban Aliyeva av Aserbajdsjan - Også Kronprins Haakon har denne uken besøkt Aserbajdsjan. Her sammen med president Ilham Aliyev og hans kone Mehriban Aliyeva. - Foto: Frode Overland Andersen / UD / Scanpix

Også Kronprins Haakon har denne uken besøkt Aserbajdsjan. Her sammen med president Ilham Aliyev og hans kone Mehriban Aliyeva.

Foto: Frode Overland Andersen / UD / Scanpix
Passer på hverandre

Da OL ble arrangert i Kina i 2008, opplevde mange journalister at de ble nektet å skrive negative saker om de kinesiske myndighetene, og at det var vanskelig å reise fritt rundt i landet. Lindeman tror liknende situasjoner kan oppstå i Aserbajdsjan.

- Det eneste jeg tenker kan bli problem er hvis journalister reiser til andre steder enn Baku for å dekke andre aspekter ved landet enn denne sangkonkurransen. Da kan det tenkes at de støter på problemer. Men samtidig, hvis en journalist får problemer, vil det være over 2000 andre utenlandske journalister på plass for å skrive om det, derfor har jeg tro på at det går bra.

- EBU fokuserer på å gjennomføre en vellykket konkurranse, der de ivaretar de internasjonale delegasjonenes sikkerhet. Bør de engasjere seg mer i lokalbefolkningens problemer?

- Nei, det syns jeg ikke er deres oppgave. Men de bør gå ut med en rungende oppfordring til alle journalister som reiser om å engasjere seg i dette. Jeg vil jo ønske at artistene som deltar også tok opp dette. Men journalistene som reiser har et spesielt ansvar her, sier Lindeman.

- Syns du man bør arrangere Eurovision Song Contest i et land som Aserbajdsjan?

- Jeg må innrømme at min første reaksjon var ’pokker heller’. Men en time etter at landet hadde vunnet, så jeg hvor mye som ble skrevet om dette på facebook og i pressen, og jeg skjønte at dette blir bra. Her kan man gjøre kjent for Europa hva Aserbajdsjan egentlig er og hva som foregår. Vi merker en helt annen interesse rundt landet nå en før. Litt hjulpet av kronprinsen, selvfølgelig.

Les: Dette er vinnerne av ESC 2011

Siste nytt: Kultur

 • Lauryn Hill - Foto: Patrick Semansky / Ap
  Foto: Patrick Semansky / Ap

  Intimkonsert med Lauryn Hill

  Lauryn Hill, som har hatt et turbulent år bak seg med fengselssoning for skatteunndragelser, er norgesaktuell i september.

  Etter en kritikerrost USA-turné, og som har inkludert en hyllet opptreden på Coachella-festivalen i vår, tar hun turen til Europa.

 • Johnny CashAP
  Foto: AP

  Cash-datter med minnebok om faren

  En bok der Johnny Cash skriblet ned sine barndomsminner, slik datteren Tara ba ham om, blir nå til bok.

  Under tittelen «Recollections by J.R. Cash» og med undertittelen «Childhood Memories of Johnny Cash», kommer leserne tett på musikklegenden, gjennom minnene han deler.

 • Golden Globe Nominations - Foto: Anonymous / NTB Tema
  Foto: Anonymous / NTB Tema

  Fra «Biler» til Fredrikstad

  I november er det ny animasjonsfilmfestival i Fredrikstad, og første gjest er nå klar: Michal Makarewicz med 11 års fartstid i Pixar.

  Han har bidratt som animatør i filmer som «The Incredibles», «Cars», «Ratatouille», «Wall-E», «Toy Story 3» og «Brave».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.