Hopp til innhold

Tror det fortsatt finnes levninger i Titanic

Nye bilder viser hvor mange av passasjerene på Titanic endte sine liv.

Sko som stammer fra Titanic

Sko funnet på bunnen av havet der vraket av Titanic ligger.

Foto: Ap

Amerikanske myndigheter har lenge forsøkt å få erklært stedet der Titanic gikk ned for et vernet område, ved å få i stand en avtale om at området skal betraktes som en gravplass. På denne måten vil skipsvraket også beskyttes mot plyndrere og skattejegere.

Sentralt i diskusjonen rundt verningen er derfor hvorvidt det fortsatt ligger levninger av mennesker i skipsvraket eller ikke.

Ikke tilfeldig plassert

Denne helgen ble det i forbindelse med markeringen av 100-årsjubileet for Titanics forlis, offentliggjort bilder tatt i 2004 som aldri har vært vist før.

Disse viser sko og støvler på havbunnen rundt skipsvraket.

– Dette er ikke sko som har falt ut av veska til noen, og som tilfeldigvis landet pent og pyntelig ved siden av hverandre. Måten de ligger plassert på overbeviser oss om at dette er stedet der mennesker har funnet sin siste hvile, sier James Delgado, direktør for maritim kulturarv i National Oceanic Atmospheric Administration (NOAA) i USA til Daily Mail.

Delgrado mener skoene er de siste restene av menneskelevninger på havbunnen.

– Har ikke sett levninger

Sko som stammer fra Titanic

En sko ligger på havbunnen sammen med det som er antatt å være en frakk. 'Det er et menneske inni', sier James Delgado til NY Times.

Foto: Ap

James Cameron, regissøren bak 1997-filmatiseringen av filmen «Titanic» har besøkt skipsvraket hele 33 ganger. Ingen har vært flere ganger nede ved vraket, som ligger på 3,2 kilometers dyp. Cameron mener det ikke finnes levninger igjen i vraket i dag.

James Cameron tilbake fra Marianergropa

James Cameron lagde filmen om Titanic i 1997. Cameron er endykkerentusiast, og har besøkt vraket av Titanic 33 ganger.

Foto: MARK THIESSEN / AFP

– Jeg har ikke sett noen levninger, sier han til New York Times.

– Vi har sett klær og vi har sett sko. Vi har sett skopar, noe som nok vitner om at det har befunnet seg kropper der på et tidligere tidspunkt. Men vi har aldri sett noen menneskelevninger.

Les også: «Titanic»-regissør nådde bunnen

Les også: – Det var som på månen

1160 ikke funnet

Helt siden vraket etter Titanic ble lokalisert i 1985, har myndighetene forsøkt å få på plass en avtale om vern av Titanic for å beskytte vraket bedre. En avtale om samarbeid mellom USA, Frankrike, Canada og Storbritannia har blitt forsøkt inngått, men partene mangler fortsatt lovgivende støtte.

På grunn av at vraket ligger i internasjonalt farvann har lovgivningen være vanskelig - og i mellomtiden har vrakdykkere hentet unna hundrevis av gjenstander fra skipet.

Rundt 1500 mennesker mistet livet da Titanic gikk ned den 14. april 1912. 340 døde personer ble funnet, men fortsatt er altså rundt 1160 mennesker savnet.

Doktor Delgado fra NOAA mener havbunnen viser klare tegn på menneskelige avtrykk.

– Nei, du ser ikke beinrester, men det er lett å se at dette er stedet der noen endte sine liv. Området gir klart inntrykk av å være en gravplass.

Kan være flere hundre i vraket

Sko som stammer fra Titanic

Flere sko på havbunnen.

Foto: Ap

Forskere og arkeologer diskuterer nå muligheten for at det fortsatt kan befinne seg menneskekropper inne i vraket av Titanic.

Dr. Robert D. Ballard, som var med på å lokalisere vraket i 1985, sier til New York Times at det er fullt mulig, og også nokså sannsynlig at det kan finnes intakte kropper i uutforskede deler av skipet.

– Jeg blir ikke overrasket hvis fullt bevarte kropper ville bli funnet i maskinrommet. Dette var lokalisert dypt inne i skipet, forteller han.

På spørsmål om hvor mange kropper som fortsatt kan befinne seg inne i skipet, svarer han:

– Dusinvis. Flere hundre og det begynner å føles ubehagelig. Jeg vet at mange mennesker landet på bunden, for det er så mange sko der.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober