Hopp til innhold

Trodde på spagettitrær og gratis alkohol

På narredagen skal du ikke tro alt du hører. Men du kan trygt lese denne saken om fem klassiske aprilspøker. Vi lover, det er sant.

Spagettidyrking

I 1957 lagde BBC-programmet Panorama et innslag hvor de meldte at en mild vinter hadde ført til at sveitsiske bønder nå var i stand til å dyrke spagetti fra trær.

På den tiden var spagetti lite kjent i Storbritannia og mange briter gikk derfor fem på. Panoramas innslag nevnes av mange som tidenes best gjennomførte aprilsnarr.

Se spøken i videoen over!

Fargefjernsyn for alle

NRK har også prøvd seg på mange aprilspøker gjennom tidene og i 1967 fikk rikskringkasteren mange til å tro at mørket kunne føre til fargefjernsyn.

På slutten av sekstitallet hadde fargefjernsynet ennå ikke kommet til Norge, men folket fikk beskjed at de kunne få inn sendingene i farger ved å slå av alt lys bortsett fra én lyspære.

Fem år tidligere hadde SVT meldt at svenske hjem kunne få inn farger ved å trekke en nylonstrømpe over tv-apparatet.

Aprilspøk "Fargefjernsyn"

Gratis vin - ta med spann!

I 1950 meldte Aftenposten at Vinmonopolet hadde et stort kvantum med rødvin på lager, men for få flasker til all vinen.

Folk ble oppfordret til å ta med seg spann og flasker for å hjelpe Vinmonopolet med å kvitte seg med rødvinsoverfloden, noe som førte til køer utenfor flere polutsalg.

I 1987 narret Bergens Tidende alkoholtørste nordmenn ved å hevde at Vinmonopolet satt på 10.000 liter med smuglervin som de ville bli kvitt. Dette førte nok en gang til spenn- og flaskebærende mengder utenfor utsalgene.

Stjernekraft

I 2008 hevdet energiselskapet Statkraft at de hadde utviklet en teknologi som kunne utvinne energi fra stjerner.

En storslagen reklamefilm gikk på norske TV-kanaler i forkant av 1. april, før selskapet avslørte spøken som aprilsnarr.

Belgiske Bjørndalen

I 2007 var Ole Einar Bjørndalen verdens beste skiskytter.

Det virket derfor noe spesielt da han erklærte at han ville representere den beskjedne skinasjonen Belgia i tre år for å gjøre sporten mer populær i landet.

Ifølge Bjørndalen selv var det flere som falt for spøken, der iblant skiskytterens far.

Humorklipp av Ole Einar Bjørndalen

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober