Hopp til innhold

Trekker seg fra spellemannsjuryen i protest

Komponist Synne Skouen nekter å gjøre gratisarbeid og trekker seg fra spellemannjuryen. Hun mener prisen mister troverdighet når jurymedlemmene ikke får betalt.

Synne Skouen med rødt skjerf
Foto: Marianne Lystrup

Komponist Synne Skouen mener det er prinsipielt forkastelig at jurymedlemmene i Spellemannprisen ikke får betalt.

Skouen skulle egentlig vurdert årets bidrag i kategorien samtid, men trakk seg fra juryarbeidet da hun oppdaget oppdraget ikke var lønnet, og skrev følgende melding på Facebook:

«SURPRISE-SURPRISE: Vel i gang med juryarbeid for Spellemannprisen oppdager jeg at de har regnet med at jeg skal gjøre det gratis. Så å si for moro skyld og en billett til showet. Det reiser noen spørsmål: Hvem er villig til å gjøre dette store arbeidet uten rimelig vederlag? Ikke minst: Hvorfor? Og hvor mange år får man holde på på den måten?»

Himmelfallen

– Jeg var i gang med arbeidet, men da beskjeden kom så jeg ikke noen annen utvei enn å trekke meg. Jeg har ikke tid til å jobbe gratis i flere uker med dette, sier Synne Skouen til NRK.

Skouen er leder av norsk komponistforenings musikkfaglige utvalg. Hun forteller at hun ble svært overrasket da hun fant ut at jobben ikke var betalt.

– Jeg ble himmelfallen. Det hadde aldri falt meg inn at det ikke var honorert. Det er artistene som gjør den viktigste jobben for å få en spellemann på beina, men den nest viktigste jobben er det faktisk juryen som gjør. Og det kan jo ikke være sånn at det er de som har tid, råd og lyst til å jobbe gratis, som skal bestemme hvem som får årets spellemannspris, spør Skouen retorisk.

I fjor som i år, fikk juryene kun betalt med en billett til showet. Eventuelt kunne de velge et gavekort på 500 kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ask Embla på scenen under fjorårets spellemann

Ask Embla bestående av norske Ina Wroldsen Ellwood (her) og svensk/islandske Arnthor Birgisson, under fjorårets spellemannsshow i Stavanger.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Ikke økonomi

IFPI-sjef Marte Thorsby.

IFPI-sjef og styreleder for Spellemannprisen, Marte Thorsby, ser på prisen som et dugnadsarbeid for bransjen.

Foto: Advokatfirmaet Grette

Spellemannprisens styreleder, Marte Thorsby, forteller at de ikke har økonomi til å betale noe mer enn de gjør i dag.

– Spellemannprisen er en eneste stor dugnad for bransjen. Vi er veldig mange som jobber uten honorar, det er mange som putter mye tid og kompetanse ned i spellemannprisen. Vi har rett og slett ikke økonomi til å betale større honorarer til alle jurymedlemmene vi har.

Heller ikke i Sverige eller Danmark får jurymedlemmene betalt for lignende prisarrangement, opplyser Thorsby.

Men komponist Synne Skouen har liten forståelse for at juryarbeidet skal utføres på bakgrunn av dugnadsånd.

– Jeg mener det er prinsipielt forkastelig, sier hun og understreker at hun ikke er imot Spellemannprisen.

– Vanskeligere å finne folk

Samtidig mener hun at dagens ordning undergraver musikkprisen.

– Jeg tror man i lengden vil få problemer med å finne folk som vil gjøre denne jobben uten å få betalt for den. Da må man rykke lenger ned på listene for å få tak i folk. Jeg er sikker på det sitter gullgjeve folk i disse juryene, men jeg er også sikker på at de går glipp av folk som burde ha sittet der, sier den anerkjente komponisten.

Det avviser Marte Thorsby, Spellemannprisens styreleder. Hun opplyser at det i år har vært mindre en fem jurymedlemmer som har takket nei på grunn av manglende betaling.

– De fleste takker ja. Jeg kan ikke se at troverdigheten blir svekket selv om enkelte trekker seg.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.