Hopp til innhold

Tre ned på 1-2-3!

Hva gjør du når tuntreet er blitt gammelt og vaklevorent, og har vokst seg til en kjempe på over tretti meter?

GALT SVAR: Du tar frem motorsaga og håper det vil falle i riktig retning.

RIKTIG SVAR: Du får fagfolk til å hjelpe deg.

Kjempe-poppel
Foto: NRK

 

Det er mye å ta hensyn til når et stort tre skal felles. Kraftledninger går på kryss og tvers, nabohuset står tett inntil og bilene på parkeringsplassen står farlig nære fallsonen. Da kan det være like greit å la noen andre ta ansvaret.

Reporter Olav Viksmo-Slettan var med Akrobat Trefelling og trepleie da en kjempe-poppel på over 30 meter, måtte knele etter over 200 års fri vekst. I løpet av få timer hadde arbeidslaget på fem mann fjernet kjempen.

-Her har du folk både med bakgrunn fra skogsarbeid og fjellklatring, forteller Svein Helge Nilsen hos Akrobat. – Som regel er det greiest å la gutta klatre i trærne, men noen ganger må vi bruke lifter og kraner for å komme til.

Se kjempe-poppelen legges til jorden her .

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober