Hopp til innhold

Tre av fem ser «Lilyhammer»

Dramaserien fra Oppland bare øker og øker. Onsdag ble det publikumsrekord igjen. Hele 1,073 millioner nordmenn så tredje episode av serien.

Lilyhammer 3:8

Frank Tagliano (Steven van Zandt) spiller hovedrollen i «Lilyhammer».

Foto: Rubicon TV

«Lilyhammer» er blant vinterens aller mest sette TV-programmer, med et snitt på over en million seere i løpet av tre episoder. I går hadde serien 1,073 millioner seere og en markedsandel på 58 prosent. Det betyr i klartekst at tre av fem nordmenn som så på TV, så på «Lilyhammer».

– Det er ny rekord for serien. Det skal mye til for å gå oppover, men gårsdagens episode har det høyeste tallet vi har hatt så langt, sier NRKs analysesjef Kristian Tolonen til NRK.no.

Se de tre første episodene i NRKs nett-tvspiller her.

Og det er ikke bare totaltallet som varmer. Med Lilyhammer er det 43 prosent av 20-29-åringer som skrur på NRK1, dobbelt så mange som vanlig i aldersgruppen som vanligvis heller velger de kommersielle kanalene.

Rett inn i «millionklubben»

Tallene plasserer Lilyhammer trygt i det man kan kalle millionklubben, de ypperste av norske seersuksesser. Serien går inn i selskap med Himmelblå, med Nytt på Nytt, Skavlan og Ingen grenser.

Hvorfor er det så mange som vil følge Frank Tagliano mafiaimperium i Oppland?

Årsaken er sammensatt, og kanskje heller ikke så hemmelig. Først og fremst mener Tolonen at serien har en god palett med norske skuespillere, en stjerne fra USA, en godt sammensydd historie, og selvfølgelig med all den humoren som er tydelig norsk.

LES OGSÅ: Lilyhammer slo sin egen rekord
LES OGSÅ: Bruce Springsteen skrøt av Little Steven i «Lilyhammer»

Samtidig har den ikke allverdens konkurranse i sendetida, med to amerikanske serier i de andre kanalene.

– Vi skal være ærlige med å si at de kommersielle kanalene ikke er på banen med toppinnholdet sitt, men det tatt i betraktig ville denne serien uansett hatt mange seere. Du får ikke en million seere uten at det er populært, sier han.

Populær blant amerikanerne

Mandag ble serien sluppet for 23 millioner kunder på den amerikanske nettjenesten Netflix. Selskapet vil ikke oppgi seertall, men forteller at mange av deres kunder allerede har pløyd seg seg gjennom samtlige åtte episoder.

Serien har fått gode anmeldelser i USA, som kanskje helst ser serien som en forlengelse av mafiasuksessen «Sopranos», som fikk en brå og for mange utilfredsstillende slutt i 2007. Hovedpersonen, Steven van Zandt, var en sentral skuespiller i serien, men Lilyhammer har ingen ytterligere tilknytning til Sopranos-universet.

Likevel ser avisa Los Angeles Times at Lilyhammer blir noe av et substitutt for Sopranosfansen, og belønner serien med gode anmeldelser. Hollywood Reporter mener serien er lett, men verdt en titt.

Serien er kjøpt inn av BBC , og skal også vises i Sverige, Finland og Tyskland.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.