Hopp til innhold

– Bruker penger på praktbygg og ikke på kunstnere

– Kulturpolitikerne prioriterer helt feil. Vi bygger store kulturhus, men hva skal vi fylle dem med? spør Michelet. Han reagerer på rapporten som viser at kunstnere har gått 15 prosent ned i lønn de siste sju årene.

Jon Michelet

PRIORITERER FEIL: Forfatter Jon Michelet mener politikerne må tenke helt nytt.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Vanessa Baird

NITRIST:Billedkunstner Vanessa Baird er oppgitt over at kunstnernes kår er blitt verre, til tross for økte budsjetter

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Det er nitrist å høre at kunstnere tjener mindre og mindre, mens de fleste andre nordmenn tjener mer og mer, sier billedkunstner Vanessa Baird.

Rapporten om kunstnernes økonomi, som ble lagt fram i går, viste at norske kunstnere tjente 15 prosent mindre på kunsten sin i 2013, enn sju år tidligere, til tross for økte kulturbudsjetter.

Michelet synes det er tankevekkende at praktbyggene skyter opp i alle kommuner, mens stadig færre kunstnere kan leve av å lage kunst.

Dobbeltarbeidende

Rapporten fortalte at stadig flere kunstnere er avhengig av å ha flere jobber.

– Hvis du først har bevist at du er kunstner, så synes jeg det er en samfunnsplikt at folk får leve av det. Hvis du stadig må gjøre noe helt annet for å overleve, så får vi ikke mer kunst, sier skuespiller Anne Marie Ottersen.

Skuespiller Anne Marie Ottersen

SAMFUNNSANSVAR: Skuespiller Anne Marie Ottersen mener at det er en samfunnsplikt å gi kunstnere mulighet til å leve av kunsten sin.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Rødgrønn innsprøyting

Norske kunstnere tjener i snitt 185 000 kroner årlig på kunstnerisk virksomhet, viste rapporten, som onsdag ble lagt fram for kulturministeren.

– Hvis disse tallene stemmer, er det tankevekkende, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) , og viser til at selv om de rødgrønne nærmest doblet kulturbudsjettet, kom ikke det kunstnerne til gode.

– Kunstnerne har vært nedprioritert, mener hun.

– Økte stipender

Kulturpolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, mener at innsatsen nå må settes inn mot de kunstnerne som kommer dårligst ut i undersøkelsen. Det er billedkunstnerne.

– Stipendiene må økes, sier Aasrud, men kulturministeren tror ikke dette er løsningen alene.

– Entreprenørskap må bygges inn i kunstnerutdanningene, sier Thorhild Widvey.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)