Hopp til innhold

Tora Berger var den første til å ryke ut av Mesternes Mester

SICILIA/OSLO (NRK): I episode nummer to av Mesternes Mester måtte det tidligere skiskytteresset Tora Berger takke for seg. – Kjedelig, sier Berger i intervjuet som ble gjort rett etter tapet.

Dag Erik Pedersen får ferske reaksjoner fra tidligere skiskytter Tora Berger etter andre episode av Mesternes Mester.

SNIPP SNAPP SNUTE: Dag Erik Pedersen tok en prat med Tora Berger rett etter at hun var ute av konkurransen.

Tora Berger blir bært på gullstol etter kvinnenes 12,5 km fellesstart i verdenscupen i skiskyting i

Tora Berger blir båret på gullstol etter kvinnenes 12,5 km fellesstart i verdenscupen i skiskyting i Holmenkollen i fjor vinter.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Jeg har aldri drevet på med ballidrett. Det var nok ikke det jeg var sterkest på, sier Tora Berger til programleder Dag Erik Pedersen i et videointervju gjort rett etter at 33-åringen røk ut.

Se hele intervjuet i toppen av saken.

Skiskytterstjerna måtte takke for seg allerede i episode to. Etter seks konkurranser ble hun valgt ut til natt-test av den tidligere verdensmester Monica Valen. Gråtkvalt valgte hun Tora Berger som sin konkurrent, som lå på en åttende plass før den siste utfordringen.

I årets sesong av nattesten skal deltagerne kaste en vannfylt ball til hverandre over en høy vegg. Poenget med konkurransen er å ikke miste ballen i bakken, eller å kaste den utenfor den oppmålte banen. Det var her det glapp for Tora Berger, som aldri har holdt særlig på med hverken ballsport eller lagidrett.

Etter en nervepirrende duell var det eks-syklisten Monica Valen som kom seirende ut av konkurransen, og som deretter kunne vende tilbake til de andre deltagerne i huset.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Liv Grete Skjelbreid

ora Berger (th) og tidligere skiskytter dronning Liv Grete Poirée på plass i skiskytter-VM i Khanty-Mansijsk i 2011. Begge to røk ut i første episode av Mesternes mester, men i hvert sitt år.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Bruker lang tid

Tora Berger og ektemann Trond Teveldal i prosesjon på vei inn til gallamiddag på slottet

Tora Berger og ektemann Trond Teveldal på vei inn til gallamiddag på slottet i fjor. Paret venter barn i april.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Historien gjentok seg fra 2011. Da var det tidligere skiskytter-kollega Liv Grete Skjelbreid Poirée som måtte forlate Mesternes Mester først.

Det ble altså et kort opphold på Sicilia for Tora Berger, til tross for at enkelte hadde utpekt henne som favoritt til å vinne realityshowet.

Hva sier du til alle de som hadde utpekt deg til forhåndsfavoritt?

– Det var VG som skrev det, var det ikke? Ifølge dem skulle jeg jo vinne, så jeg skjønner ikke hvorfor jeg står her.

Den olympiske mesteren forteller at hun egentlig er litt klønete.

– Jeg kjenner meg selv og jeg vet at jeg er veldig god som skiskytter. Men jeg er egentlig litt klønete, og trenger som regel litt lengre tid på å lære meg ting. Og jeg tror det er det som gjør meg sterk som skiskytter også, at jeg har vært nødt til å være tålmodig. Jeg har ikke fått noen ting servert, jeg måtte jobbe for det. Kanskje jeg kunne taklet ting litt bedre dersom jeg hadde fokusert på det før konkurransene.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober