Hopp til innhold

– En av våre viktigste kunstnere

Billedkunstner og fotograf Tom Sandberg gikk bort i fjor. Nå hedres han med stor utstilling, kuratert av vennen Sune Nordgren.

I kveld blir utstillingen Diptyk / Tom Sandberg åpnet av Kronprinsesse Mette-Marit på Kunstnernes Hus i Oslo.

Utstillingen rommer rundt 60 av Sandbergs karakteristiske svart-hvitt fotografier fra over tre tiår, og blir dermed en av de største presentasjonene av hans arbeid.

«Dette er ingen minneutstilling, det ville krevd distanse»

Sune Nordgren, kurator

– I Norge er Tom udiskutabelt blant våre viktigste kunstnere, og vi håper utstillingen kan bidra til at han kan bli anerkjent som en verdensfotograf, sier Sune Nordgren.

Ingen minneutstilling

Han var Tom Sandbergs venn og medarbeider, og har sammen med Ida Kierulf kuratert utstillingen. Sandberg gikk bort i februar 2014, men ideen til utstillingen kom imidlertid til mens han levde.

– Dette er ingen minneutstilling, det ville krevd distanse. Til det er det for kort tid siden han gikk bort, understreker Sune Nordgren.

I kveld åpner en fotoutstilling i Oslo med bildene til Tom Sandberg. Utstillingen var planlagt før fotografen og kunstnaren døde i fjor og det er ein av hans gode venner som har satt sammen bildene.

– Festet på netthinnen

Tom Sandberg er kjent for sitt særegne og personlige bildespråk, og har markert seg for det fotografiske fagmiljøet og for kunstpublikumet.

– Så fundamental er den visuelle arven etter Tom Sandberg at mange erfarer hans fotografier som en slags minnebilder dypt integrert i vår egen hukommelse – som avtrykk i sort-hvitt permanent festet på netthinnen, skriver kurator Ida Kierulf i sin tekst til utstillingen.

Tom Sandberg

MARKANT: Tom Sandberg var en markant skikkelse i foto- og kunstmiljøet.

Foto: Nasjonalgalleriet / NRK

Sandbergs verk har også høstet internasjonal anerkjennelse gjennom utstillinger ved gallerier og museer som MoMA PS1 i New York, Moderna Museet i Stockholm og Centre Georges Pompidou i Paris.

Nære portretter

Utstillingen inneholder mange av Sandbergs portretter, som også har en spesiell signatur.

– Portrettene viser en fantastisk tillit mellom de som blir fotografert og Tom. Det er som om det ikke er kamera mellom dem, sier Sune Nordgren.

Han illustrerer:

– Det er som at man treffer personene. Det det er en veldig nærhet og fortrolighet mellom dem og fotografen.

Tom Sandberg

NEW YORK: Kronprinsesse Mette-Marit i samtale med Tom Sandberg under utstillingen hans i New York i 2007.

Foto: Kristine Nyborg / Scanpix

Til utlandet

I forbindelse med utstillingen gir kunsttidsskriftet Objektiv ut et spesialnummer om Tom Sandberg i samarbeid med Kunstnernes Hus. Det inneholder tekster av blant andre Vibeke Tandberg, Kristian Skylstad, Sigrid Lien, Tomas Espedal og Eline Mugaas.

Utstillingen blir senere stilt ut i Fondazione Fotografia i Modena og Aperture Gallery i New York.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter