Hopp til innhold

Tøff politisk maktkamp i ny Mammon-sesong

Sesong 2 av «Mammon» skildrer en dyp, personlig strid mellom Norges statsminister og finansminister i en fiktiv Høyre-regjering.

Mammon - sesong 2

Trond Espen Seim og Ingar Helge Gimle utgjør kjernen i en sterk konflikt mellom Norges statsminister og finansminister i en Høyre-regjering.

Foto: Glenn Meling / Glenn Meling Photography/NRK

Like over nyttår er det klart for en ny åtteepisoders sesong av «Mammon» på NRK1. Rammen for historien er et voldelig angrep på ytringsfriheten når en kjent politisk kommentator blir myrdet.

Samtidig pågår det en hard maktkamp innad i den rene Høyre-regjeringen, hvor statsminister og partileder (Trond Espen Seim) og finansminister og partinestleder (Ingar Helge Gimle) er sterke motpoler.

Lederstriden mellom Tony Blair og Gordon Brown i britiske Labour er en uttalt referanse for brødre og serieskapere Vegard og Gjermund Stenberg Eriksen.

Problemer innad i Høyre

Trond Espen Seim skal være en ung, dynamisk Høyre-statsminister med bakgrunn fra næringslivet. Barack Obama har vært en klar inspirasjonskilde for Seim.

– Spiller du annerledes enn hva du ville gjort om du var en SV- eller Ap-statsminister?

– Jeg tror at statsministerboligen ser mer folkelig ut nå enn da Stoltenberg bodde der. Det er ikke sånn at alle Høyre-politikere kjører rundt i fete biler og sier «heisann, Montebello!», mens en Ap-statsminister er folkelig og kommer fra Årdal, sier Seim.

Mammon 2

Anders Danielsen Lie, Anna Bache-Wiig, Trond Espen Seim, Iben Akerlie og Bjarte Hjelmeland er bare fem av et stort utvalg kjente, norske skuespillere som er med i «Mammon 2».

Foto: Oddvin Aune, NRK

Ingar Helge Gimle spiller en sterk, politisk veteran, som kommer skjevt ut med sin yngre regjeringskollega, sjef og statsminister. Han forberedte seg til rollen med å haike med finansminister Siv Jensen en hel dag, og møtte finanselite, PST og statssekretærer.

– Jeg er en slags old-school, Willochsk, eldre og konservativ type med temperament, sier Gimle.

– Ingar spiller Høyres svar på Martin Kolberg. Han er den eneste politikeren som lukter av Gerhardsen, utdyper Seim.

Suksess

Antallet regissører er utvidet foran sesong to, og kjente reginavn som Pål Jackman og Hollywood-aktuelle Roar Uthaug bidrar i tillegg til Cecilie Mosli (som regisserte hele sesong 1) og Janic Heen.

Den kritikerroste førstesesongen av «Mammon» ble en seersuksess for NRK, og hver episode nådde til sammen over 1,2 millioner seere. Serien ble også kjøpt og sendt i en rekke andre land, i tillegg til at det ble laget egne polske og tsjekkiske versjoner .

Mammon - sesong 2

Den karismatiske og ambisiøse statsministeren Michael Woll (Trond Espen Seim) møter sterk motstand. Her med sine allierte, kunnskapsministeren (Bjarte Hjelmeland) statsministerens datter (Iben Akerlie) og rådgiverne Johs Hansen (Anders Danielsen Lie) og Inger Marie (Anna Bache-Wiig).

Foto: Glenn Meling / Glenn Meling Photography/NRK

Forventer gode seertall

Hovedforfatter og serieskaper Gjermund Stenberg Eriksen har forventninger til at utenlandseventyret fortsetter for «Mammon».

Han tror også at de kan få like gode seertall som sist gang, men tviler på at de når «Kampen for Tungtvannet»-tallene. Han sier at de ikke kommer til å legge ut alle episodene på NRKs TV-spiller, slik at folk kan «fråtse-se» alle episodene.

– Det blir langt færre som ser på om vi skal legge ut alt på én gang. Dessuten engasjerer man langt bedre når serien kan ses i stua av flere sammen, sier Stenberg Eriksen, som avslører at de også har en idé til en sesong 3.

«Mammon» sesong 2 har premiere på NRK1 3. januar.

HBO lager nye versjoner av den norske suksesserien Mammon. Her er traileren for den tsjekkiske utgaven.

REMAKE 1: Se traileren for den tsjekkiske utgaven av Mammon.

HBO lager nye versjoner av den norske suksesserien Mammon. Her er traileren for den polske utgaven.

REMAKE 2: Se traileren for den polske utgaven av Mammon.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.