Hopp til innhold

- «Moren» til Titten Tei var spion

Birgit Strøm, bedre kjent som stemmen til «Titten Tei» og «Teodor», var spion under den kalde krigen, mener tsjekkisk etterretning.

Birgit Strøm og Titten Tei

Birgit Strøm sto bak de kjente dukkepersonlighetene Titten Tei og Teodor.

Foto: NRK

Ved siden av å lage barne-tv, spionerte Birgit Strøm på Tsjekkoslovakia. Det mener tsjekkisk etterretning, skriver forfatter Terje Englund i boken «Spionen som kom for sent. Tsjekkoslovakisk etterretning i Norge».

Han fant Birgit Strøms navn i de gamle arkivene til Tsjekkoslovakias etterretningstjeneste STB.

Terje Englund

Terje Englund er journalist og forfatter bosatt i Praha.

Foto: Aschehoug

– Birgit Strøm kan ha vært en av de ukjente, men modige nordmenn som har gjort en innsats for å hjelpe folk bak jernteppet som leved i et ettpartidiktatur.

Stemmen alle kjente

Birgit Strøm var kjent for generasjoner av norske TV-seere som stemmen til «Titten Tei» og bamsen «Teodor». Hun studerte dukkespill i Praha tidlig på femtitallet, og dro senere ofte på besøk til landet.

Se video: Teodor, onkel Lauritz og Tassmus

Hør opptak: Titten Tei og Sjonkel Rolf

Strøm, som døde i 2007 , skal ha vært klar over at det var en konsekvens av å holde tett kontakt med et østblokkland at både hjemlig og fremmed etteretning var interessert i bevegelsene hennes.

Ikke uvanlig

Birgit Strøm

Birgit Strøm sto bak de kjente dukkepersonlighetene 'Titten Tei' og 'Teodor'.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Det var ikke helt uvanlig å bruke kulturarbeidere som spioner, forteller Englund. Det vanligste var å bruke forretningsfolk, som hadde full mulighet til å krysse jernteppet. Men Birgit Strøm hadde også denne muligheten, mener Englund.

– Hun var jevnlig på reise i Tsjekkoslovakia, hun hadde sin dukketeaterutdannelse fra landet og hun hadde et vinnende vesen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rolf Kirkvaag, Birgit Strøm og Titten Tei

Birgit Strøm sammen med Rolf Kirkvaag og Titten Tei i 1972.

Foto: Aage Storløkken Aktuell / Scanpix

Møtte mistenkelige personer

Den tsjekkoslovakiske etterrretningen fattet mistanke til Birgit Strøm fordi hun flere ganger møtte personer i Praha som etteretningstjenesten mistenkte for å drive spionasje.

Terje Englund tror ikke at Birgit Strøm selv har bidratt med direkte informasjon til vestlig etterretning. Han mener at hun i stedet har knyttet kontakter med tsjekkiske borgere som kunne være interessante for Vesten. Englund understreker at han ikke har noen beviser for at Birgit Strøm virkelig var norsk etterretningsagent.

– Jeg siterer STBs vurderinger og tsjekkisk konstraspionasje. De betraktet det som svært sannsynlig at hun var talentspeider eller kurér for vestlig etterretning.

Ble ikke arrestert

Kalle Fürst

Kalle Fürst.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Terje Englund mener det var en del av spillet at Birgit Strøm ikke ble arrestert. Det var et bevisst valg av tsjekkisk overvåkning å heller overvåke hva hun gjorde og hvem hun møtte.

– Hvis de hadde arrestert eller utvist henne, ville vestlig etteretning ha fått mistanke om at deres agenter var avslørt.

- Klarer ikke forestille meg det

Tidligere programsjef i Barne- og ungdomsavdelingen i NRK Kalle Fürst er overrasket over opplysningene fra Terje Englund.

Tove Lønn Arnesen

Tove Lønn-Arnesen.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Er det noen jeg ikke klarer å forestille meg som spion, så er det Birgit Strøm.

Heller ikke Tove Lønn-Arnesen som har produsert flere av seriene med «Teodor», ser for seg Strøm som spion.

– Jeg kjente Birgit som en stor kunstner, den beste dukkespiller jeg noengang har sett og møtt. Men ikke som noen spion, nei.

Birgit Strøms familie påpeker at det kun er spekulasjoner som kommer frem i dokumentene fra STB.

Hør opptak: "Onkel Lauritz" og "Teodor" i Norgesglasset

Onkel Lauritz og bamsen Teodor

'Onkel Lauritz' (Lauritz Johnson) og bamsen 'Teodor'.

Foto: Bergli, Sverre / Sverre Bergli, NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.