FRANCE-BELGIUM-COMICS-TINTIN - Forsiden ble tegnet av den belgiske tegneserieskaperen Hergé, som både har tegnet og skrevet historiene om Tintin. - Foto: JOEL SAGET / NTB Scanpix

Forsiden ble tegnet av den belgiske tegneserieskaperen Hergé, som både har tegnet og skrevet historiene om Tintin.

Foto: JOEL SAGET / NTB Scanpix

Tintin-forside solgt for rekordpris

Hvis du vil ha en håndtegnet forside av tegneseriehelten Tintin må du nok fram med sjekkheftet. I helgen ble tegningen solgt på auksjon for nesten 10 millioner kroner.

1,3 millioner euro (nesten 10 millioner norske kroner) måtte den anonyme budgiveren ut med for å sikre seg den unike forsiden av «Tintin i Amerika» fra 1932.

Dermed slo forsiden sin egen rekord fra 2008, da det ble solgt for 764.000 euro (nesten 6 millioner kroner), ifølge BBC.

Den rekorddyre forsiden er en av bare fem gjenværende forsider som ble tegnet av Georges Remi, bedre kjent under kunstnernavnet Hergé.

– Hadde vært fint å få det billigere

Forsiden ble solgt under en auksjon i Paris på lørdag, hvor også en rekke andre Tintin-effekter ble solgt, deriblant en utgave av bladet «Tintin – Månen Tur-Retur» signert av astronautene Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins.

Kjøperen har ønsket å være anonym, men under auksjonen ble har representert

– Jeg tror han hadde vært fornøyd om han fikk det billigere, sa en representant for kjøperen.

FRANCE-BELGIUM-COMICS-TINTIN - I tillegg til den rekorddyre forsiden ble også en rekke andre Tintin-effekter solgt under auksjonen. - Foto: JOEL SAGET / NTB Scanpix

I tillegg til den rekorddyre forsiden ble også en rekke andre Tintin-effekter solgt under auksjonen.

Foto: JOEL SAGET / NTB Scanpix

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg.

  Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

  Styreleiaren i legatet, litteraturkritikar Tom Egil Hverven, meiner Fidjestøl i dei tre sakprosabøkene sine har klart å kombinere ein kraftfull, dynamisk prosa med eit språkleg og historisk avansert
  tankearbeid.

  – Prisvinnaren er da også sjølv utdanna filosof og arbeider som ournalist, seinast i Morgenbladet, ved sida av forfattargjerninga, sa styreleiaren i pristalen sin onsdag.

  Fidjestøl debuterte med «Hans Jonas», om filosofen ved same namn, i 2004.

  Han har sidan gitt ut biografien «Eit halvt liv» (2007) om Per Sivle og «Trass alt» (2013) om Det Norske Teatret.

  (NTB)

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

 • huset huset - Foto: handout / NTB Tema
  Foto: handout / NTB Tema

  Sannheten bak «Huset på prærien»

  Mer enn 80 år etter at hun skrev den, blir Laura Ingalls Wilders selvbiografi publisert.

  Barnebokserien «Huset på prærien», basert på hennes egen barndom, vant henne talløse unge tilhengere fra 1930-tallet.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.