Leif Ove Andsnes - Leif Ove Andsnes kommer til Trondheim kammermusikkfestival. - Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Leif Ove Andsnes kommer til Trondheim kammermusikkfestival.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Tid for kammermusikkfestival i Trondheim

I år feirer Trondheim kammermusikkfestival sitt 15-årsjubileum og inviterer til kammermusikk i flere sjangre.

Daniel Hope - Den britiske fiolinisten Daniel Hope. - Foto: Felix Broede / Deutsche Grammophon

Den britiske fiolinisten Daniel Hope.

Foto: Felix Broede / Deutsche Grammophon
HK Gruber (Heinz Karl Gruber) - HK Gruber (Heinz Karl Gruber) er årets festivalkomponist under Trondheim Kammermusikkfestival.Promo

HK Gruber (Heinz Karl Gruber) er årets festivalkomponist under Trondheim Kammermusikkfestival.

Foto: Promo

I perioden 20. til 26. september kan publikum blant annet få høre Leif Ove Andsnes som gjester festivalen for første gang. Han blir å oppleve både som solist med TrondheimSolistene, som kammermusiker og som instruktør på årets kammermusikkakademi.

En av medspillerne er den britiske fiolinisten Daniel Hope, tidligere fiolinist i Beaux Arts Trio. Den svenske trompetstjernen Håkan Hardenberger er en annen av årets festivalmusikere, både i samspill med Andsnes og som solist med Trondheim Symfoniorkester.

I tillegg deltar en rekke av landets fremste musikere, som Oslo strykekvartett, mezzosopran Marianne Beate Kielland, kontrabassist Knut-Erik Sundquist og Oslo-Filharmoniens soloharpist Birgitte Volan Håvik.

Festivalkomponist

For tiende år presenterer festivalen en internasjonal festivalkomponist. Årets komponist er østerrikeren HK Gruber. Han vil være til stede under festivalen, og en rekke av hans verker står på festivalprogrammet. Gruber vil dessuten dirigere Trondheim Symfoniorkester og delta som utøver i enkelte av sine egne verk.

På festivalens åpningsdag skal små og store kammermusikkopplevelser spres til hele byens befolkning, og aller helst langt fra de tradisjonelle konsertstedene.

Det blir mulighet for alle til å prøve egne pianoferdigheter på en stor pianotrapp som monteres midt i et av byens kjøpesentre. Bak tittelen «Stryk for en syk» skjuler det seg lunsjkonsert på St. Olav hospital.

Båtorkester

Åpningsdagen avsluttes med konsert for byens messingblåsere og Ole Hamre i spissen for Trondheims største og sannsynligvis første båtorkester. Konserten foregår på Nidelva, og musikken er basert på lyder og inspirasjon fra det gamle verftsområdets identitet.

Odd Reitan åpner for første gang Lade Gaard for publikum, og inviterer til dobbeltkonsert hjemme på gården. Remas egen italienske kokk Benito Nava står i spissen for både musikalske og kulinariske lekkerbiskener.

(NTB)

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.