Leif Ove Andsnes - Leif Ove Andsnes kommer til Trondheim kammermusikkfestival. - Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Leif Ove Andsnes kommer til Trondheim kammermusikkfestival.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Tid for kammermusikkfestival i Trondheim

I år feirer Trondheim kammermusikkfestival sitt 15-årsjubileum og inviterer til kammermusikk i flere sjangre.

Daniel Hope - Den britiske fiolinisten Daniel Hope. - Foto: Felix Broede / Deutsche Grammophon

Den britiske fiolinisten Daniel Hope.

Foto: Felix Broede / Deutsche Grammophon
HK Gruber (Heinz Karl Gruber) - HK Gruber (Heinz Karl Gruber) er årets festivalkomponist under Trondheim Kammermusikkfestival.Promo

HK Gruber (Heinz Karl Gruber) er årets festivalkomponist under Trondheim Kammermusikkfestival.

Foto: Promo

I perioden 20. til 26. september kan publikum blant annet få høre Leif Ove Andsnes som gjester festivalen for første gang. Han blir å oppleve både som solist med TrondheimSolistene, som kammermusiker og som instruktør på årets kammermusikkakademi.

En av medspillerne er den britiske fiolinisten Daniel Hope, tidligere fiolinist i Beaux Arts Trio. Den svenske trompetstjernen Håkan Hardenberger er en annen av årets festivalmusikere, både i samspill med Andsnes og som solist med Trondheim Symfoniorkester.

I tillegg deltar en rekke av landets fremste musikere, som Oslo strykekvartett, mezzosopran Marianne Beate Kielland, kontrabassist Knut-Erik Sundquist og Oslo-Filharmoniens soloharpist Birgitte Volan Håvik.

Festivalkomponist

For tiende år presenterer festivalen en internasjonal festivalkomponist. Årets komponist er østerrikeren HK Gruber. Han vil være til stede under festivalen, og en rekke av hans verker står på festivalprogrammet. Gruber vil dessuten dirigere Trondheim Symfoniorkester og delta som utøver i enkelte av sine egne verk.

På festivalens åpningsdag skal små og store kammermusikkopplevelser spres til hele byens befolkning, og aller helst langt fra de tradisjonelle konsertstedene.

Det blir mulighet for alle til å prøve egne pianoferdigheter på en stor pianotrapp som monteres midt i et av byens kjøpesentre. Bak tittelen «Stryk for en syk» skjuler det seg lunsjkonsert på St. Olav hospital.

Båtorkester

Åpningsdagen avsluttes med konsert for byens messingblåsere og Ole Hamre i spissen for Trondheims største og sannsynligvis første båtorkester. Konserten foregår på Nidelva, og musikken er basert på lyder og inspirasjon fra det gamle verftsområdets identitet.

Odd Reitan åpner for første gang Lade Gaard for publikum, og inviterer til dobbeltkonsert hjemme på gården. Remas egen italienske kokk Benito Nava står i spissen for både musikalske og kulinariske lekkerbiskener.

(NTB)

Hvem er du i Kampen for tilværelsen?

Hvem i Kampen for tilværelsen likner mest på deg? Ta quizen, og finn ut om du er småbitre Jørgen, språkinteresserte Tomasz, prosjektorienterte Karianne eller synske Anneli.

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Her er Norges beste kulturkommuner

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken