Hopp til innhold

The Lord of Nidaros

Den tidligere organisten i Deep Purple er nok en gang i Norge og Trondheim. Denne gang for å urframføre et klassisk verk under Hell music festival.

Jon Lord

PÅ HELLIG GRUNN: Jon Lord inntar kirke-Norges storstue Nidarosdomen i kveld.

Foto: NRK

Jon Lord

KLASSISK: Jon Lord er klassisk skolert, noe som slo ut i full blomst etter at han brøt med Deep Purple i 2002

Foto: NRK

Les også: - Welcome to Hell

Les også: Publikum svikta på Hell  

ALT OM SOMMERENS FESTIVALER

- Når du har det svært bra på et sted, ønsker du å dra tilbake. Og jeg har alltid hatt det veldig bra i Trondheim. Jeg liker holdningen til folket her. Ikke bare musikerne, men også alle andre. Det virker som et vennlig sted, sier Jon Lord i et intervju med NRK Radio.

Fra hardrock til klassisk

Roger Glover og Steve Morse i Deep Purple.

ROCKER VIDERE: Deep Purple fant en erstatter for Jon Lord og turnerer fremdeles. Her er Roger Glover og Steve Morse under fjorårets Deep Purple-konsert på Hell.

Foto: Sandro Campardo / Scanpix/AP

Lord er nok mest kjent som organisten i det legendariske britiske hardrock-bandet Deep Purple, som hadde sin storhetstid på begynnelsen av 70-tallet. En status som har resultert i 500 millioner solgte album.

For Jon Lord er det derimot den klassiske musikken som overtok da røyken på vannet til slutt løste seg opp og bandet ble oppløst for andre gang i 2002.

Det angrer han overhodet ikke på.

Trondheimsolistene i Frimurerlogen

SAMARBEIDSPARTNER: Trondheimsolistene skal hjelpe Lord med å nå sine musikalske mål for kvelden. Her fra en gang de spilte i Frimurerlogen.

Foto: Jøran Werdahl

- Fantastiske år

- Det var definitivt ikke et feil valg. Men det var jo en helvetes avgjørelse å ta, etter å ha vært i et rockeband i 35 år. Men jeg har alltid hatt klassisk musikk i tankene, og jeg har alltid skrevet på musikk for symfoniorkester under min tid i Purple. De siste fire-fem årene har derfor vært fantastiske, sier han, og legger til:

- Jeg prøver å kombinere flere måter å se på musikk, som for meg virker som den mest naturlige ting å gjøre. Noen synes det fantastisk, andre ikke.

Fast trøndergjest

Jon Lord har spilt i Trøndelag flere ganger tidligere. I kveld urframfører han et nytt musikkstykke til kor og orkester i Nidarosdomen - ”From Darkness to Light”. Framføringen skjer i samarbeid med det 70 manns store TrondheimSolistene, samt et sammensatt kirkekor. Dette vil bli avslutningen på årets Hell music festival.

 Lord har gode erfaringer med de lokale musikerne:

- Første gang jeg arbeidet med Trondheimssolistene, innså jeg at det er en gruppe mennesker som a - kan traktere instrumentene, b - har et kjærlighetsforhold til musikken, og c - elsker å dra på en bar. Det er en vidunderlig kombinasjon, ler han.

Savner Hammond

Etter å ha spilt piano de siste årene, savner han riktignok Hammond-orgelet, som han ble så kjent med gjennom tiden i Deep Purple:

- Nå innser jeg at piano kanskje kom litt sterkere tilbake enn Hammond-orgelet. Men nå er det på tide å si hei til Hammond’et igjen. Mitt nye band vil nok derfor være mer rocka, opplyser han, og vekker med det antagelig en god del glede blant gammelrockerne.

- Jeg mener. Jeg vil ikke slutte å gjøre slike ting som dette, men du vet …

- Litt av begge deler?

- Ja. Litt av begge deler. Jeg er jo ennå bare 110 år gammel, så jeg har fremdeles mange år igjen å gjøre ting på.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.