Hopp til innhold

The Imitation Game-produsent vil ha unnskyldning til dømte homofile

Det som virkelig vil være en suksess for «The Imitation Game» er ikke Oscar-statuetten for «beste film», men en unnskyldning til de homofile som ble straffeforfulgt, mener den mektige Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

 Harvey Weinstein smile

Harvey Weinstein er en av grunnleggerne av Miramax Films og driver i dag produksjonsselskapet Weinstein Company. Weinstein er kjent for sin Oscar-taktikk, som blant annet går ut på hvor og når filmen blir vist og hvordan den markedsføres.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

Harvey Weinstein er en av Hollywoods mest beryktede, berømte og innflytelsesrike produsenter.

Under fjorårets filmfestival i Berlin kjøpte Weinstein Company rettighetene til «The Imitation Game» for 50 millioner kroner, den høyeste prisen som noen gang er blitt betalt for amerikanske rettigheter på en film i det europeiske filmmarkedet.

I et langt intervju med filmtidsskriftet Deadline snakker film-mogulen blant annet om Tyldums internasjonale regidebut.

På spørsmålet om hva som virkelig vil gjøre The Imitation Game til en suksess, annet enn en Oscar for «beste film», svarer Harvey Weinstein at han gjerne vil ha en offentlig beklagelse til alle britiske homofile kvinner og menn som ble dømt for å være homofile.

En viktig del av filmens historie omhandler Alan Turings seksuelle legning. Homofili var forbudt i England på denne tiden, og Turing ble arrestert og dømt fordi han var homofil.

– En beklagelse til de 49.000 [homofile som ble straffeforfulgt] er nok det viktigste. Hvis Turing hadde fått anerkjennelse for sin genialitet, så hadde det også vært flott. Du ser helter hele tiden, men aldri en som har bygd en datamaskin, brukte den til å bekjempe nazistene, og som i tillegg var homofil. Vi har aldri sett en homofil protagonist vinne Oscar for «beste film». Det skjer rett og slett ikke.

– Aldri?

– Det eneste som er i nærheten er filmen «Midnight Cowboy», men der var det mer snakk om en antihelt. «Brokeback Mountain» tapte mot filmen «Crash». Det har aldri skjedd før. Det ville vært historisk for «The Imitation Game».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Harvey Weinstein sittende med fire damer

Artisten Taylor Swift, musiker Este Haim, skuespiller Jaime King, produsent Harvey Weinstein og artisten Lorde på etterfesten til The Weinstein Company og Netflixs etter Golden Globe.

Foto: ANGELA WEISS / Afp

Avviser skittent spill

Storfilmen til Morten Tyldum er nominert til åtte Oscar, blant annet for beste regi, beste film og beste mannlige hovedrolle.

Produsent Harvey Weinstein har tidligere ført filmer som «Den engelske pasienten» og «Den enestående Will Hunting» fram til Oscar-podiet. Han har tidligere, og også i år, blitt anklaget for å ha drive svertekampanjer mot de andre Oscar-nominerte filmene, noe han benekter.

– Vi hører du er sjefen for en svertekampanje, ble jeg fortalt i et intervju. Da kunne jeg si: Nei. Dette er måten vi vinner på: innovativ markedsføring. Se på PR-kampanjene våre, sier Weinstein til Deadline.

Film Review The Imitation Game

Alan Turing (spilt av Benedict Cumberbatch) fikk valget mellom fengsel eller kjemisk kastrasjon. Han valgte det siste, så han kunne jobbe videre med sine prosjekter. Medisinene gjorde ham imidlertid svært syk, og han tok til slutt sitt eget liv, uten å få noen anerkjennelse for sin innsats under krigen.

Foto: Jack English / Ap

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.