Hopp til innhold

Terroren i København blir spillefilm

Lars Von Triers filmselskap Zentropa skal lage spillefilm om terrorangrepet ved kulturhuset Krudttønden og synagogen i København i februar.

Kruttønden

TERROR: To ble drept og flere såret i angrepene mot en synagoge og et seminar om ytringsfrihet i København i februar. Nå blir det film.

Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB scanpix

Filmselskapet til den kjente danske regissøren Lars Von Triers, Zentropa, skal lage spillefilm om terrorangrepet ved kulturhuset Krudttønden og synagogen i København i februar. Det jødiske miljøet er skeptisk.

Det er produsent Peter Aalbæk Jensen og regissør Manyar Parwani som er i gang med forberedelsene til filmen om den 22 år gamle gjerningsmannen Omar El-Hussain. Filmen får tittelen «Lukkede øjne».

– Å lage en film om det som skjedde ved Krudttønden og synagogen, krever stor omtanke, sier Parwani.

Mørk verden

Regissøren sier det ikke bare er terrorhandlingene i København som satte ham på ideen om å lage en film om terrorisme.

– Men hendelsene i København påvirket meg veldig, og derfor valgte jeg å finne ut av om det er mulig å lukke seg inn i Omars avstengte og mørke verden, sier Parwani.

– Jeg vil forstå hva som skjedde inne i denne mannens hode, sier regissøren videre.

Skeptisk

Organisasjonen Det Jødiske Samfund er imidlertid litt skeptisk og frykter at filmen vil kunne skape sympati for utilgivelige handlinger på et for tidlig tidspunkt.

– Jeg er bekymret for at en filmatisk framstilling vil skape forståelse for en morderisk gjerning, sier leder Dan Rosenberg Asmussen.

– Som samfunn trenger vi å forstå hva som skjer for å forhindre at det gjentar seg, ikke for å selge film på kino, sier Asmussen.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)