Hopp til innhold

Taylor Swift krever lønn i åpent brev til Apple

Artisten har publisert et brev hvor hun forklarer hvorfor hun ikke kommer til å gjøre albumet «1989» tilgjengelig hos Apples nye strømmetjeneste.

USA-ENTERTAINMENT/ Singer Taylor Swift performs on ABC's "Good Morning America" to promote her new album "1989" in New York

STRØMMESTOPP: Taylor Swift har trukket katalogen sin fra Spotify og kommer heller ikke til å gjøre albumet «1989» tilgjengelig hos Apple Music.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Swift skriver at selskapet er en viktig samarbeidspartner, og at hun derfor føler hun må forklare hvorfor hun holder tilbake musikk fra strømmetjenesten som ble lansert forrige uke.

– Dere har sikkert fått med dere at Apple Music vil tilby brukerne sine en gratis prøveperiode på tre måneder. Jeg vet ikke om dere har fått med dere at Apple Music ikke kommer til å betale låtskrivere, produsenter eller artister i løpet av disse tre månedene.

Apple Music skal lanseres i over 100 land 30. juni. Prisen legger seg på samme nivå som konkurrentene Spotify og Tidal, og de tre første månedene blir en gratis prøveperiode, men da betaler heller ikke Apple lønn til de som produserer innholdet.

Laster Twitter-innhold
  • Les alt om Apples nye strømmetjeneste her

– Urettferdig

Adele synger på scenen

TRAKK SEG: PLateselskapet XL Recordings, som huser artister som Adele, Radiohead, Jack White og M.I.A., har heller ikke gått med på Apples tre måneders gratisperiode.

Foto: KEVIN WINTER / Afp

Hun understreker at dette ikke handler om henne, men om uetablerte artister som fortjener å få betalt.

– Dette handler ikke om meg. Heldigvis er jeg på mitt femte album, og jeg kan betale meg selv, bandet mitt, crewet mitt og managementet mitt ved å spille konserter. Dette handler om det nye bandet som akkurat har lansert sin første singel og ikke kommer til å få betalt for sin suksess, skriver Swift.

Taylor Swift sier hun beundrer Apples arbeid, og at det suksessfulle selskapet har penger nok til å betale artister, låtskrivere og produsenter i den tre måneder lange gratisperioden.

– Det er lenge å gå tre måneder uten lønn, og det er urettferdig å be noen om å jobbe gratis, skriver hun, før hun til sist legger til:

– Vi spør ikke om gratis iPhoner. Vær så snill, ikke be oss om å gi dere musikk uten å få betalt.

Jay Z og Beyonce

I NORGE: Ekte- og artistparet Jay Z og Beyoncé var nylig i Norge for å besøke det norske Tidal-kontoret. Jay Z kjøpte den norsk-svenske strømmetjenesten Wimp tidligere i år og relanserte den under navnet Tidal.

Strømmekrig

Apple dominerer verdensmarkedet for salg av nedlastbar musikk på nett, men inntektene i dette markedet er fallende, og selskapet har lenge ønsket seg inn på strømmemarkedet.

Her er Spotify dominerende med 60 millioner brukere og 86 prosent av markedet.

Jay-Z strømmetjeneste Tidal ligger et godt stykke etter, med sine 770.000 brukere.

Metallica

VIL IKKE: Heller ikke Metallica, Def Leppard, Jay Z eller Beyoncé går med på Apples vilkår.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP