Hopp til innhold

Talking Angela skremmer norske barn

På nettet florerer det av rykter om at appen Talking Angela styres av pedofile. Nå har ryktet spredd seg til Norge. Barna på Østensjø skole mener figuren oppfører seg ekkelt.

Talking Angela

Barn i Norge tror det er en mann inne i øynene til katten Angela, og at han følger med på dem når de bruker appen. Foto: Skjermdump fra spillet Talking Angela

Talking Angela

Angela er en katt som sitter på en kafé i Paris og forteller om livet der. Foto: Skjermdump fra spillet

«Hei! På et spill som heter Talking Angela er det en pedofil som finner ip-adressen til barn og backer (hacker, journ.anm.) de. Dere MÅ lage en sak om dette så andre får vite det!!!»

«katten spør deg om hvor gammel du er når eller hvor var dit første kyss og hva kan du gjøre med tunga og andre ekle ting.vi vil bare at andre barn skal å vite om dette så det hadde vert fint om dere hadde sakt det i super nytt. hilsen red og bekymret jente»

Dette er to av de mange mailene norske barn har skrevet inn til NRK Super om appen Talking Angela.

Det florerer nemlig av rykter på nettet om at barneappen er styrt av en voksen mann med alt annet enn gode intensjoner.

Både på Facebook og Twitter blir det hevdet at appen er et skalkeskjul for pedofile som vil ha kontakt med barn.

Gamle rykter

det er sant fordi i Tyskland er det noe som heter Allisa saken. allisa døde av spillet. hun spilte det gikk på så la hun seg og sov neste morgen var hun død. de har funnet ut ganske mye. og at de vet at det var Talking Angela som drepte henne de fann spor etter både kniver og det var blod på gulvet. Ps:jeg vet det fordi mormora mi bor i Tyskland så bare pass dere.

Kommentar på NRK Super

Appen fungerer slik at man blir introdusert for katten Angela som sitter på en kafé i Paris og forteller om livet sitt. Hun oppfordrer brukeren til å klappe henne, og responderer på hvordan denne kjælingen gjøres. I tillegg repeterer hun det brukerne sier.

Angela kan også svare på chattemeldinger og andre henvendelser når barnemodus i appen er skrudd av. Det er denne funksjonen folk frykter at styres av pedofile fordi katten stiller personlige spørsmål og chattesvarene til tider er merkelige. I sosiale medier deles flittig «bevis» på perverse svar folk hevder å ha fått av den virtuelle katten.

Barna i 7. klasse ved Østensjø skole i Oslo kjenner godt til appen. Nesten hele klassen rekker ivrig opp armen for å fortelle NRK om ryktene de har hørt om Talking Angela.

– Jeg har hørt at Angela styres av en pedofil mann som overvåker barn som bruker appen, sier Maia (12).

– Man vet jo ikke om det er sant eller ikke, men han kan jo være farlig, sier Amalie (12).

Barna forteller at ryktene blir spredd på bildedelingstjenesten Instagram. Et søk på #talkingangela der viser mange bilder med angivelige truende samtaler med Angela.

Saken fortsetter under bildet.

Barn sprer rykter om appen Talking Angela på nett

Amalie (12), Maia (12) og Rahfa (13) har alle hørt ryktene om Talking Angela.

Foto: Gabrielle Graatrud/NRK

Også i fjor verserte rykter om at pedofile stod bak appen, men ryktene er avkreftet flere ganger i amerikanske medier.

– Programmet er basert på en chat-programvare, og det er ikke mulig for et menneske å ta over eller snakke for Angela, sier Samo Logg inn, co-grunnlegger og leder av Outfit7, selskapet som utviklet programmet.

– Det er kun hysteri, sier Chester Wisniewski, en senior sikkerhetsrådgiver i Sophos til USA TODAY Network.

Men likevel slutter ikke ryktene om Talking Angela.

«Jeg tørr Ikke prøve!! Når vennene mine blir skremte blir Jeg skremt også, jeg blir redd og u- sikker!», skriver et barn til NRK Super.

Kommet til Skandinavia

Tom og Angela

Angela er den siste appen til selskapet som allerede har hatt stor suksess med appen Talking Tom. Foto: Skjermdump fra spillet Talking Angela

Appen Talking Angela er den nyeste appen til firmaet som også lager den populære barneappen Talking Tom. Angela ble først lansert som Toms kjæreste, men fikk sin egen app i 2012. Totalt er appene lastet ned 1,5 milliarder ganger.

Selv etter at ryktene er avkreftet flere ganger, sprer usikkerheten om appen seg. Nå har ryktene fått godt fotfeste i Skandinavia.

SVTs barnenyhetskanal Lilla Aktuelt har laget flere saker om appen. Og hos NRK Super skaper appen virkelig debatt.

– Vi har fått en del e-post og tips om den appen, derfor vi tok det opp. Ungene er bekymrede, det er ikke måte på hvor mange som er drept og lemlestet av fyren de hevder står bak appen, sier prosjektleder for NRK Supernytt, Frank Sivertsen, til NRK.no.

Da NRK Super omtalte appen fikk de et rekordantall kommentarer under en nettartikkelen.

Dere kan ikke si at det ikke er sant. Tenkt hvis det er sant. Risikerer dere mange som laster det ned! Jeg har selv opplevd rare spørsmål av Talking angela som jeg IKKE har redigert. Ville ikke sagt at dette er falskt

Kommentar på NRK Super

– Det er vel nesten bare Justin Bieber som får flere kommentarer. Det er veldig mye engasjement rundt dette. Det dumme er at barna ikke tror på oss. Det er veldig kjedelig at så mange barn skal bekymre seg når det er helt unødvendig, sier Sivertsen.

Men kommentarene strømmer på:

«Jeg har blitt trua med denne appen han spør hvor bor du hva heter du og en gang skrev han at jeg måtte huske og sjekke at døra hvar låst for han ville komme og drepe meg i natt dette er helt sant »

Ryktet sprer seg som et kjedebrev

Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier, har testet appen. Redaktør for nettsiden, Sigrun Landro Thomassen, mener at ryktene som har oppstått har et kjedebrev- og skremselspreg der det ser ut til barna prøver å overgå hverandre i spektakulære beskrivelser av appen.

– Vi har fått henvendelser om denne appen, både på mail og når vi er ute på foredrag i skolene. Barn og foreldre har fått med seg ryktene om at pedofile står bak appen, og er bekymrede. Ungene snakker om at man ser omrisset av en mannsperson øyene til Angela som ser på dem. Jeg tenker at det er synd at disse ryktene får spre seg. Det er som et kjedebrevaktig rykte som går, sier Thomassen til NRK.no.

Se innslag på Supernytt 3.3 2014:

Nyheter for barn mellom 8 og 12 år.
Programleder: Benedicte Bendiksen

Supernytt 3. mars fortalte om ryktene rundt Talking Angela.

Medietilsynet har hevdet at foreldre følger for dårlig med på barnas bruk av mobile spill. Thomassen mener at foreldrene bør ha god dialog med barna om Talking Angela-appen.

– Foreldrene må være med å avkrefte disse ryktene og rett og slett forklare ungene at det ikke er noe i dem. Er ungene redde, bør de ikke holde på med appen. Da bør man heller avinstallere den og finne på noe annet kjekt å holde på med, sier Thomassen.

Youtube er det mange som gjør narr av Talking Angela for den seksualiserte måten Angela oppfører seg på.

Kanskje er uttrykket en grunn for at barna blir skeptiske, mener Thomassen.

– Hun har et litt flørtende uttrykk. Det kan bidra til fantasien om pedofile står bak, men det blir bare en spekulasjon.

Det er også oppførselen til Angela barna på Østensjø skole reagerer på. De liker ikke lydene hun lager eller måten hun beveger seg når man tar på figuren.

– Hun ser litt skummel ut, og måten hun oppfører seg på er veldig ekkel, sier Rahfa.

– Oppførselen er litt rar. Måten hun sier ting på. Latteren. Måten hun reagerer når vi koser er ekkel, sier Amalie.

– Ja, flørtete liksom, sier Maia.

– Katter for barn er bare søte, men hun virker liksom sexy, sier Amalie.

Saken fortsetter under bildet

Rahfa (13), Maia (12) og Amalie (12) har alle hørt ryktene om Talking Angela.

Amalie (12), Maia (12) og Rahfa (13) mener at Talking Angela oppfører seg ekkelt.

Foto: Gabrielle Graatrud/NRK

En familieapp

Utviklerfirmaet Outfit7 mener, på sin side, ikke at Angela er flørtete.

– Nei, hun er mer en karikatur eller en stereotypi. Hun er bare morsom og jentete, sier daglig leder i Outfit7, Alessandro Traverso på telefon til NRK.

Merkeansvarlig, Randeep Sidhu, som også deltar i samtalen, forteller at appen heller ikke er laget kun for barn.

– Appen er laget for hele familien, og den skal appellere til ulike personer med forskjellige interesser, uavhengig av kulturell bakgrunn, sier han til NRK.

Firmaet bruker mye ressurser på å lage programvaren, og tror noe av rykteflommen skyldes at Talking Angela har innprogrammert overraskende, men logiske svar på veldig mange spørsmål.

De er derimot forundret over at så mange tror at en mann har hacket seg inn og styrer appen.

– Ryktene er helt virkelighetsfjerne. Det er på ingen måte mulig at et statisk bilde på en skjerm skulle kunne være en refleksjon av en mann, eller et kamera med en person på en annen side av, sier Alessandro Traverso og fortsetter:

– Appen henter ikke inn informasjon, og ingen kan ta over appen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober