Video Leif GW Persson - Foto: Nyhetsspiller /

Leif GW Persson er bestselgende krimforfatter i Sverige.

Svenskene har fått øynene opp for norsk krim

– Vi er kanskje ikke brødre og søstre, men søskenbarn. Jeg ser ingen forskjell på svensk og norsk krim, sier svenskenes krimyndling.

Jo Nesbø, Anne Holt og Karin Fossum har solgt bra i Sverige i flere år. Nå er for første gang en debutant kjøpt inn i nabolandet, før han er gitt ut i Norge. Jørgen Brekke heter det nye stjerneskuddet. Thomas Enger er en annen.

Leif GW Persson mener vi kan snakke om en felles skandinavisk understrøm i kriminallitteraturen.

– Det handler jo til syvende å sist om å være gode fortellere, og om miljøer vi kan identifisere oss med, sier han.

Selv trekker han frem norske forfattere som Anne Holt og Karin Fossum, men:

– Jeg leser ikke så mye krim, får rett og slett litt nok av det på jobben, sier Persson, som er kriminologiprofessor og forfatter.

– Norsk krimbølge

Eva Lie-Nielsen, rettighetsredaktør, Gyldendal - Eva Lie-Nielsen, rettighetsredaktør, Gyldendal

Eva Lie-Nielsen, rettighetsredaktør, Gyldendal

Rettighetsredaktør i Gyldendal, Eva Lie-Nielsen, mener vi rett og slett kan snakke om en ny bølge av krimtalenter i Norge.

– Trafikken har tatt seg veldig opp. For første gang har vi opplevd at norsk krim blir solgt til Sverige før den har kommet ut i Norge, sier hun.

Hun viser til debutanten Jørgen Brekke, som gir ut «Nådens omkrets» i Norge på nyåret. Den er allerede solgt til nabolandet.

En verdensdomene

Hva tror du er årsaken?

– Det handler rett og slett om at norsk krim er blitt mye bedre. Svenskene har hatt en slags verdensdomene, men nå kommer vi godt etter, sier Lie Nilsen.

En norsk krimyndling, Jo Nesbø, mener det har tatt svenskene veldig lang tid å oppdage norsk krim. Selv har han alltid solgt godt i Sverige.

Se video:

Video Jo Nesbø - Foto: Nyhetsspiller /

Jo Nesbø er norsk bestselgende krimforfatter

– Det har gått 13 år før det løsnet, sier Jo Nesbø, som gir forfattere som Anne Holt og Karin Fossum æren for å ha brøytet vei.

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Høy prestisje

Høy prestisje og bedre kvalitet er årsakene at svenskene er mer nysgjerrige på norsk krim nå, tror Nesbø.

– Sjangeren apellerer til de gode fortellertalentene. Men jeg leser ikke så mye svensk krim, jeg er mer inspirert av amerikansk og britisk krim, sier den norske krimkongen.

Siste nytt: Kultur

 • Mike Tyson - Foto: Christopher Polk / Getty Images
  Foto: Christopher Polk / Getty Images

  Lager film om Tysons liv

  Skuespilleren Jamie Foxx har takket ja til å spille Mike Tyson i en kommende spillefilm om bokserens liv, ifølge Variety. Filmen har ennå ikke fått en regissør, men manusforfatteren bak «The Wolf of Wall Street», Terrence Winter, skriver manuset.

 • Mark Zuckerberg - Foto: Jeff Chiu / Ap
  Foto: Jeff Chiu / Ap

  App med gratis internett i Zambia

  – Det dyreste med mobilt internett er ikke smarttelefonen; det er dataen, sier Facebookgründer Mark Zuckerberg. Nå lanserer Internett.org, en veldedig organisasjon støttet av Facebook, apper for gratis nett i fattige land, først Zambia, ifølge Wired.

 • Pussy Riot, Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina - Foto: Gabrielle Graatrud / NRK /
  Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

  Pussy Riot saksøker regjeringen

  Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhinas ble dømt til to års fengsel etter sin punk-protest mot Vladimir Putin i en kirke i Moskva i 2012.

  Nå saksøker Pussy Riot-jentene den russiske regjeringen og krever 120.000 Euro. Les mer på P3.no.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.