Hopp til innhold

Svartelister Borat

Den russiske filmkontrollen har svartelistet komedien om tullekasakhstaneren Borat.

Sacha Baron Cohen som liksomkasaksthaneren Borat
Foto: 20th Century Fox

 

 

Hvilket forsvar finnes mot komikere? Det er spørsmålet som myndighetene i Kasakhstan sliter med i disse dager.

Fra før har den britiske skuespilleren Sacha Baron Cohen (alias Ali G) og rollen som den politisk ukorrekte journalisten Borat ført til sterke reaksjoner i Kasakhstan.

I filmen "Borat", med den lange undertittelen "Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan", spiller han den fiktive reporteren Borat Sagdiyev fra Kasakhstan. Borat drar til USA for å lage en dokumentarfilm, men på veien blir han blant annet mer interessert i å finne og gifte seg med Pamela Anderson.

På sin ferd for å promotere filmen har Baron Cohen  iført seg minimal, gyselig grønn badedrakt på stranda under filmfestivalen i Cannes, ankommet filmfestivalen i Toronto på hestekjerre trukket av bondekoner og klart å erte på seg alt fra kasakhstanske myndigheter til den engelske overklassen.

Sterk kost

Borat kommer med den groveste latterliggjøring av Kasakhstan, og filmen hans samler fulle hus - i Vesten. Den skulle ha hatt premiere på 300 kinoer i Russland i slutten av måneden, men nå har altså mundighetene forbudt filmen fordi de mener den kan virka støtende på på folk .

Den største kinokjeden i Kasakhstan har beskrevet filmen som "krenkende, komplett løgnaktig og absolutt nonsens".

Filmen kommer til Norge neste fredag.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.