Hopp til innhold

Superstjernen klar for sin første regissørjobb

Skuespiller Jennifer Lawrence er en av Hollywoods aller største stjerner. Nå føler 25-åringen seg moden nok til å regissere sin første film.

Jennifer Lawrence

STJERNE: Jennifer Lawrence er en av de største stjernene i Hollywood. Nå er 25-åringen klar for å regissere sin første film. Her fra New York-premieren på den siste Hunger Games-filmen forrige uke.

Foto: Jamie McCarthy / Afp

Selv om Jennifer Lawrence kun er 25 år gammel så er hun en av de største og mest populære skuespillerne i verden. Mest kjent er hun fra rollene som Katniss Everdeen i «The Hunger Games»-serien og Tiffany i «Silver Linings Playbook», som hun vant Oscar for i 2013.

Nå er hun altså klar for en ny utfordring og Entertainment Weekly skriver at hun nå skal regissere filmen «Project Delirium».

– Jeg skal regissere noe kalt Project Delirium, som er basert på en artikkel om mental krigføring på 60-tallet, sier Lawrence til det amerikanske nettstedet.

Dop og eksperimenter

Artikkelen det er snakk om skal ifølge The Telegraph være «Operation Delirium» av Raffi Khatchadourian som ble publisert i The New Yorker i 2012, og er ikke noe lett stoff.

Den tar for seg kjemiske eksperimenter som den amerikanske regjeringen gjennomførte på rundt 5000 av sine egne soldater under den kalde krigen.

– Folk ble gitt sarin og andre nervegasser som nazistene hadde utviklet. Soldatene ville oppleve svimmelhet, tretthet, depresjon. Noen foreslo derfor å kun fokusere på bivirkningene. Kan vi lage et våpen som lammer folk mentalt, men ikke dreper dem?, sa Khatchadourian om målet med testene.

Det er ikke klart når filmen vil starte innspilling.

Har hatt lyst lenge

Film Sundance Oscars

GJENNOMBRUDD: Det store gjennombruddet til Jennifer Lawrence kom i 2010 da hun ble Oscarnominert for rollen i «Winter's Bone». Nå fem år senere er hun verdensberømt og klar for å regissere sin første film.

Foto: Anonymous / Ap

Jennifer Lawrence slo for alvor gjennom med filmen «Winter's Bone» i 2010 der hun ble nominert til en Oscarpris for beste kvinnelige skuespiller. De siste årene har hun spilt i flere av de største suksessfilmene i Hollywood.

Han skal i flere år ha sagt at hun har hatt lyst til å regissere en film, men at hun ikke har vært moden nok før nå.

– Jeg har hatt lyst til å regissere siden jeg var 16 år og har alltid tenkt at jeg burde begynne å bevege meg i den retningen, men hadde jeg prøvd tidligere ville jeg ikke vært klar. Det føler jeg at jeg er nå, sier hun.

Lawrence har også andre prosjekter på gang. Hun er blant annet i gang med å skrive på en komediefilm sammen med sin gode venninne, komiker og skuespiller Amy Schumer, som var aktuell med filmen «Trainwreck» tidligere i år.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK