Theresa Vinson Stenersen og Amy Singer - Amy Singer (t.h.) og Theresa Vinson Stenersen møtte hverandre for første gang i forrige uke. Men gjennom nettstedet Knitty har de kjent hverandre i årevis. Singer startet det nettbaserte strikkemagasinet Knitty i 2002. 
NRK

Amy Singer (t.h.) og Theresa Vinson Stenersen møtte hverandre for første gang i forrige uke. Men gjennom nettstedet Knitty har de kjent hverandre i årevis. Singer startet det nettbaserte strikkemagasinet Knitty i 2002.

Foto: NRK

Strikkefeber på nettet

Strikkere over hele verden lager de samme luene og sjalene, takket være et strikkemagasin på Internett.

Å strikke er ikke lenger bare en hjemlig syssel. Takket være Internett har strikking blitt en global kultur, der mønstre og teknikkprat vandrer verden rundt. Og i Toronto i Canada sitter en redaktør og velger hva som blir sesongens strikkeslagere.

Les: Alle vil ha Forbrytelsen-genseren

Internasjonalt fellesskap

Amy Singer skjønte hvor stort gjennomslag Knitty hadde fått da hun var på strikkefestival i Rhinebeck i staten New York. Der var det strikkeplagg laget etter hennes magasin så langt øyet kunne se.

Amy Singer og Theresa Vinson Stenersen møtte hverandre for første gang i forrige uke. Men de har kjent hverandre i årevis. De er nemlig to av dinosaurene i den globale strikkekulturen som har vokst frem på Internett.

- Strikkere fra hele verden fikk et internasjonalt fellesskap da nettet ble allemannseie, forteller Amy Singer.

Strikkeblogging

Theresa Vinson Stenersen, amerikaner bosatt i Norge, var kanskje den første her i landet som begynte å skrive strikkeblogg. Nå er hun en av mange som viser bilder av strikketøy og garn og diskuterer tekniske spørsmål.

- Jeg har truffet mange personer på grunn av bloggene og kulturen som er der. Strikkebloggene har blomstret opp i Norge.

Sofie Gråbøl - Strikking er in: Den danske krimserien 'Forbrytelsen' satte i vinter fart på skandinaviske strikkefingre. På Internett blomstrer strikkekulturen. - Foto: Pressebilde, Danmarks Radio /

Strikking er in: Den danske krimserien 'Forbrytelsen' satte i vinter fart på skandinaviske strikkefingre. På Internett blomstrer strikkekulturen.

Foto: Pressebilde, Danmarks Radio

Strikkere har mengder av møtesteder på Internett. Nettsamfunnet Ravelry som ble startet for et halvt år siden, har rundt 30.000 medlemmer og 15.000 på venteliste. Hvor mange som blogger om strikking, er det ingen som vet.

- Jeg har ingen aning, men det er mange tusen, sier Amy Singer.

Svært populært

Singer startet det nettbaserte strikkemagasinet Knitty i 2002. Her er det faglige artikler om strikking, men det viktigste er gratis mønstre av ny strikkedesign. Knitty har gått fra 500 lesere til to millioner på fem år.

- Denne våren hadde vi to millioner unike besøkende på siden. Det er mange, og det synes vi er kult, sier Singer.

Hun har stor påvirkning på hva som gjelder i det internasjonale strikkemiljøet. Hver gang Knitty kommer med et nytt nummer, er strikkere i hele verden spente på hva som blir sesongens sjal eller lue eller sokker. Og når mønstrene kommer ut, kan man umiddelbart se på nettet hva som slår an.

- Folk begynner å snakke om det, hva de liker og hva de ikke liker, om det er noe spennende å se og lese om, sier Stenersen.

- Vi legger ut mønster til en hatt og neste morgen så er personer i gang med å strikke dem, det er veldig morsomt, sier Amy Singer.

Mønster til de tusen hjem

Theresa Vinson Stenersen har levert flere av sine strikkemønstre til Knitty. Da hun designet et par tovede tøfler for noen år siden, ble hun overveldet over å se sitt eget mønster omgjort til hundrevis av strikketøy.

- Det er helt utrolig. Søker jeg på mønsteret så kommer det opp side etter side med bilder av det. Det er vanskelig å skjønne at så mange har strikket den.

Og strikkere som leser Knitty kan ofte kjenne hverandre igjen på plaggene de har strikket fra bladet.

- Jeg husker første gang jeg traff en som jeg har begynt en strikkecafe i Lillestrøm med, hun kjente jeg igjen fordi vi begge hadde på samme skjerfet, sier Stenersen. 

Ikke uten internett

Etter fem år med strikkemagasin på nettet, har Amy Singer gitt ut flere bøker og reist verden rundt med foredrag og kurs i strikking.

- Hvem ville trodd at folk ønsket at jeg skulle komme her å fortelle om dette. Det er utrolig, sier hun.

Ville dette vært mulig uten internett?

- Ikke i det hele tatt!

Siste nytt: Kultur

 • Kinofusjon i Tromsø og Trondheim

  Kinoene i Tromsø og Trondheim slår seg sammen og danner den tredje største kinokjeden i Norge.

  Selskapet skal hete Kinonor og får kinodirektør Arild Kalkvik i Trondheim Kino som daglig leder.

  Det ble annonsert under Filmfestivalen i Haugesund i dag.

 • Todd Terje - Foto: Christian Belgaux /
  Foto: Christian Belgaux

  Todd Terje på prestisjetung liste

  Den norske DJ-en Todd Terje er nummer 16. på listen over «de 200 beste låtene så langt dette tiåret». Det er det innflytelsesrike musikknettstedet Pitchfork som har satt opp listen.

  På førsteplass finner vi Grimes med låten Oblivion. Se hele listen her.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.